Nieuws Horeca

Nooit meer alleen eten dankzij deze Nijmeegse app

Onbekenden samenbrengen onder het genot van een lekkere maaltijd, schrijft De Gelderlander. Nijmegenaar Yannick Kampschoer bedacht er een app voor: Nibblr.

VINCE DECATES | Foto Ruben van Ri 26 februari 2018

024 AAV1 QU 20180226 WDG01 00 lo 1

'Een tijdje terug gingen we met z'n vijven rond 18.00 uur eten, pas om 23.00 uur ging de laatste naar huis. Dat terwijl we elkaar daarvoor niet eens kenden'', vertelt de 23-jarige Joost Baars uit Nijmegen enthousiast. En dat dankzij een app voor op je mobiel.

Nibblr

Onbekenden samenbrengen onder het genot van een hapje eten. Dat was het idee dat de Nijmeegse Yannick Kampschoer (25) voor ogen had. Hij maakte er een app voor: Nibblr.

Lees ook: Talentvolle 21-jarige onderneemster scoort met slimme app voor festivalmuntjes

Simpel idee

,,Het is eigenlijk heel simpel'', licht Kampschoer toe terwijl hij met een drietal anderen aan gevulde aardappelen begint. ,,Nibblr biedt een platform voor mensen die het leuk vinden om te koken en sociaal bezig te zijn.'' Wanneer iemand een diner houdt, kunnen anderen zich daar voor inschrijven. De kosten verschillen per maaltijd, het is net wat de kok er voor vraagt. ,,Dit is echt lekker. En dat voor 4,50'', zegt Baars, terwijl hij een hap eten neemt en tevreden knikt.

Rondreis

Het idee voor de app deed de 25-jarige Nijmegenaar op tijdens zijn 2-jarige rondreis in Australië. ,,Ik zag in de hostels daar dat de meesste contacten tijdens het samen koken en samen eten ontstonden. Toen ik terug kwam in Nederland, merkte ik al snel dat mensen hier helemaal niet de rust en tijd namen om dat met elkaar te doen. Daar wilde ik iets aan veranderen.''

Drempel

Zo'n 50 Nijmegenaren wil Kampschoer, student bedrijfseconomie in Utrecht, per week samen laten eten. ,,Iedere avond minstens één gezamenlijk diner, dat zou mooi zijn.'' Dat zal niet in één keer gaan, geeft hij eerlijk toe. ,,We zitten nog in een opstartende fase. Vooralsnog zijn het vooral vrienden van vrienden die diners organiseren. De hoop is dat het zo steeds verder verspreid. Als een olievlek.'' Dat wordt nog spannend, want niet elke nieuwe app is een lang leven beschoren.

Veel mensen ervaren het als een drempel om met onbekenden af te spreken en sociaal te doen, weet Kampschoer. ,,Maar daarom moet je het juist wél doen'', werpt de student bedrijfseconomie tegen. ,,Dineren is relatief intiem. Ik snap dat het voor veel mensen spannend is, maar als je daar eenmaal overheen bent dan krijg je al snel een connectie met iemand anders. Als je het echt eng vindt neem je desnoods een vriend mee.''

Nieuw

Helemaal nieuw is het idee niet. Al eerder werden vergelijkbare platforms als Chattable en With Locals gelanceerd. ,,Die apps zijn vooral gericht op toerisme, op reizigers die een stad willen leren kennen bijvoorbeeld. Wij richten ons meer op Nijmegenaren die behoefte hebben aan sociaal contact'', aldus Kampschoer.

Een platform voor mensen die het leuk vinden om te koken en sociaal bezig te zijn

Yannick Kampschoer | Geestelijk vader app Nibblr