Nieuws Horeca

Opening spectaculair restaurant EVE in Spoorzone Tilburg

'Overweldigend' en 'zoiets had Tilburg nog niet'. Het zijn de eerste reacties die de ondernemers achter EVE op kunnen tekenen uit de mond van de bezoekers van de try-outs, die de afgelopen twee avonden werden gehouden, schrijft het Brabants Dagblad.

BAS VERMEER | Foto: JAN VAN EIJNDHOVEN 28 november 2017

EVE Tilburg Restaurant

Wat opvalt bij het binnenstappen is hoe ruim de polygonale loods is. De ruimte waar vroeger treinen werden opgeknapt, is elf meter hoog, de buitenkant van het pand is helemaal van glas.

Lees ook: ZuiderZwam verovert horeca: 'biefstuk onder paddestoelen'

Modern contrast met karakter van monumentale loods

Een gigantische afzuigkap - ruim 2 bij 2 meter - domineert de eetzaal. De kap is omgebouwd tot lamp en kan met de nog functionerende kraanbaan uit 1938 verplaatst worden. In een metershoog kunstzinnig uurwerk draaien raderen, een verwijzing naar het spoor. De smeerputten van weleer werden opgeknapt en van eikenhout en glas voorzien, biertanks liggen onder het glas.

Het moderne contrasteert fijnzinnig met het karakter van de monumentale loods. De rails liggen er nog. Er werd expres niet tegen de muren gebouwd, maar gekozen voor een strak vormgegeven kubus waarin de keuken, faciliteiten, zitplaatsen en een balkon met uitzicht op de zaal zijn verwerkt. En vanuit de zaal, er is ruimte voor 220 gasten, liggen het station en de LocHal vol in het zicht.

'Alsof ik in een droom rondloop'

Voor de ondernemers zelf is het nog wennen. ,,Alsof ik in een droom rondloop", zegt Martijn Lavoir, één van de EVE-partners. ,,We zijn met dit plan drieënhalf jaar geleden begonnen. Het is een beetje onwerkelijk allemaal." Voor EVE-partner Ronald van den Ende vallen alle puzzelstukjes nu op hun plaats. ,,Van lampen tot het meubilair, we hebben alles speciaal laten produceren. En nu zien we eindelijk het samenspel."

De nieuwste horecagelegenheid van de stad telt zo'n 45 medewerkers, goed voor 30 fte. EVE is vanaf vrijdag 8 december elke dag geopend. ,,Van ontbijt tot de late borrel." De keuken is Frans en Nederlands, 'met een eigen twist'. ,,Een mooie risotto met gesponnen gort (gerst) bijvoorbeeld."

Jaarlijks 100.000 maaltijden doneren

De kaart is nu nog in de 'uitprobeerfase'. Nu staan er (onder meer) yoghurt met bosfruit, verse croissants en muffins, croques, maar ook bavette, oesters, Tilburgs hertfilet en gegrilde seizoensgroenten met geitenkaas op. Er zijn kindergerechten en een kaaskar rijdt rond door de loods.

In de lente wordt er werk van het terras gemaakt. Er komt een terras in de voormalige draaischijf en aan de zuidkant van het pand. De naam betekent overigens Eten Voor Eten, de horecagelegenheid wil jaarlijks minimaal 100.000 maaltijden aan het World Food Programme aan het UNHCR (United Nations High Commissioner for Refugees) doneren.

Van lampen tot het meubilair, we hebben alles speciaal laten produceren

Ronald van den Ende