Nieuws Horeca

Oppassen geblazen: hoe alcoholvrij is alcoholvrij bier?

Alcoholvrij bier is bezig aan een gestage opmars. Begon het in de vorige eeuw nog smakeloos, inmiddels is het haast niet meer van echt bier te onderscheiden. Let wel: het heet ook alcoholvrij als er 0,1 procent alcohol in zit.

De Ondernemer/Noël Ummels 31 mei 2019

Alcoholvrij bier heineken millennials

In Nederland heet bier nog alcoholvrij als er tot maximaal 0,1 procent alcohol in zit. Dat klinkt wellicht vreemd, maar nog vreemder is het dat een druppel alcohol ook is toegestaan in frisdrank en vruchtensap. Waarom dit zo is? Een beetje gisting is onvermijdelijk, een natuurlijk proces. Bovendien is die 0,1 procent te verwaarlozen als je het afzet tegen de minimaal 5 procent die in een normaal pilsje zit.

Bier met minieme hoeveelheid alcohol mijden

Toch adviseren instanties als het Voedingscentrum en het Kennisinstituut Bier zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven om bier met een minieme hoeveelheid alcohol te mijden. Hoe je dat zeker kunt weten? ,,Kijk altijd op het etiket als je een alcoholvrij biertje koopt of vraag het aan de ober als je een biertje bestelt. Kies voor een biertje met 0 procent alcohol'', waarschuwt het Voedingscentrum. Minder bekend is de waarschuwing voor wie zwanger wil wórden: tot het zover is moet niet alleen de vrouw maar ook de man zich geheel van alcohol onthouden.

Lees ook: Waarom alcoholvrij bier nu wél hip en sexy is

Gevaar op de weg

En wat als je braaf alcoholvrij bier bestelt omdat je nog moet rijden, maar er ongemerkt toch dat kleine beetje alcohol in zit: ben je dan een gevaar op de weg? Nee hoor, je moet twee kratjes 0,1-procentbier drinken om tot de 5 procent te komen die in een gewoon flesje pils zit, en dat binnen een uur. Een man mag ongeveer twee glazen pils drinken voor hij de weg op gaat.

Probleem is wel dat in andere landen het stempel alcoholvrij ruimer wordt toebedeeld: in Italië en Frankrijk zelfs tot 1,2 procent. En gezien de vrije Europese markt mag dit 'zwaardere' bier ook gewoon in Nederland verkocht worden als volledig alcoholvrij. Nog meer reden om goed de informatie op het etiket te raadplegen.

Lees ook: F1 Zandvoort: deze kansen zijn er voor Heineken en de andere sponsoren