Nieuws Horeca

Horeca begint oranjegekte te voelen: 'We zaten helemaal vol'

De oranjegekte kwam in Nederland wat moeizaam op gang, maar kroegeigenaren lijken de schroom van zich af te werpen. Zeker met het oog op de wedstrijd die Oranje vandaag (vrijdag) speelt.

Natasja de Groot (AD) 25 november 2022

Oranjegekte horeca wk qatar

Binnen de horeca begint de oranjegekte toe te nemen. Foto: ANP/Evert Elzinga

De oranje versieringen heeft kroegbaas Tom Mulder van It Houtsje in Heerenveen nog niet uit de kast getrokken, maar de stemming zit er inmiddels wel in. Tot vorige week was dat wel anders. ,,Het WK leefde hier helemaal niet", zegt hij tegen het AD. ,,Tot we hoorden dat keeper Andries Noppert meedeed. We zaten maandagavond helemaal vol. Ongelooflijk.”

Bij de wedstrijd van vandaag tegen Ecuador verwacht hij weer volle bak. Om zoveel mogelijk mensen kwijt te kunnen, opent hij voor de verandering de bovenverdieping van zijn café, waar een mega tv-scherm van drie meter hangt. ,,Ik denk dat er zomaar een paar honderd mensen komen. De tijd dat Nederland speelt is gunstig, zo rond borreltijd.” Extra bier, wijn of bittergarnituur hoeft hij niet in te slaan; hij heeft genoeg voorraad om het weekend door te komen.

"Ik denk dat er zomaar een paar honderd mensen komen. De tijd dat Nederland speelt is gunstig, zo rond borreltijd"

Tom Mulder, eigenaar It Houtsje in Heerenveen

Extra omzet welkom na coronacrisis

Mulder stond eerst wat gereserveerd tegenover het WK in Qatar, maar is overstag: het is goed voor de omzet van zijn zaak en na de coronacrisis kan hij wel wat extra’s gebruiken. Hij hoopt - mede om die reden - dat het Nederlands elftal, ‘met dank aan Noppert’, het ver schopt. ,,En wie weet hangen we de oranje versieringen dan nog wel op.”

Het is typerend voor veel meer cafés. Zo hebben ze bij Café Middeloo in Driehuis ook nog geen oranje versieringen hangen, maar ‘die gaan er zeker snel komen', zegt mede-eigenaar Bart Gerrits. ,,We moeten ook wel", voegt de uitbater eraan toe. Café Middeloo is geen ‘sportcafé’ en de laatste keer dat het WK werd uitgezonden was in 2010, dat ze ‘wel moeten’ is omdat de kroegeigenaar merkt dat het WK begint te leven onder zijn gasten.

Lees ook: 500.000 artikelen, 50 miljoen omzet: ook bij Voetbalshop.nl begint WK-koorts te komen

Drukte afhankelijk van succes Nederlands elftal

Hij krijgt regelmatig de vraag of de wedstrijd van het Nederlands elftal wordt uitgezonden. Nu verwacht hij niet meteen dat zijn café ‘ramvol’ zit, maar voor de zekerheid gooit hij met het oog op de wedstrijd vrijdag het zaaltje naast het café open. Naast de vijftig zitplaatsen in het café kunnen daar nog eens dertig mensen de wedstrijd op tv volgen. ,,Wie weet als Nederland straks verder komt, dan het wel volle bak wordt.”

Voorzitter Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland merkt dat de animo laat op gang is gekomen, maar verwacht dat de oranjekoorts zal groeien met de prestaties van het team. Of er veel meer horecazaken de schroom van zich hebben afgeworpen, durft hij niet te zeggen. Iedere ondernemer maakt daarin zijn eigen afwegingen, denkt hij. In zijn eigen zaken was het afgelopen maandag ‘al goed vol en gezellig’. ,,Ik hoop dat de komende wedstrijden zo blijven.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws