Nieuws Horeca

Plein in Goes leeft weer op dankzij ondernemers

De Vlasmarkt in Goes. Daar fietste je vroeger snel overheen. Nu blijven mensen er steeds vaker hangen. De PZC sprak een aantal ondernemers.

ROB PAARDEKAM | Foto: Johan van der Heijden 23 oktober 2017

Ondernemersplannen Vlasmarkt Goes 3 j Ohan van der heijden1

De Vlasmarkt? Je bedoelt in Middelburg? Als edelsmid Marc de Regt iemand vertelde waar hij is gevestigd - de Vlasmarkt in Goes - leidde dat in het verleden nog wel eens tot misverstanden. Niet gek, want tot voor kort was het een anoniem pleintje waar mensen overheen fietsten of liepen, maar zelden bleven hangen. Door de inzet van ondernemers en bewoners is daar verandering in gekomen. Het 'vergeten pareltje van Goes' wordt eindelijk ontdekt.

Toen De Regt in 1991 neerstreek op de Goese Vlasmarkt was het volgens hem een onzichtbaar plein, dat vooral werd gebruikt als parkeerplaats. Ook de aangrenzende Rijfelstraat, richting de Grote Markt, was hem een doorn in het oog. Niet zelden stonden mensen er tegen de muren te plassen. Op initiatief van de edelsmid kwamen er spiegels. Niemand plast immers graag tegen zichzelf aan. Van lieverlee knapte het straatje op, maar met de Vlasmarkt bleef het kwakkelen.

Lees ook: Duizend ondernemers krijgen bijles van Google over online zakendoen

De komst van het 'Masterplan Binnenstad' in 2002 was de eerste aanzet tot verandering. Er werden muurtjes geplaatst en de beruchte, inmiddels verdwenen kunstbak zag het levenslicht. ,,Zullen we het daar niet meer over hebben?'', grapt De Regt.

De echte opleving begon feitelijk vijf jaar geleden pas met de komst van Taart en Tafel. ,,Ik was daar erg blij mee'', vertelt de edelsmid. ,,Mijn activiteiten vinden vooral binnen plaats. Een ondernemer met meer uitstraling naar buiten toe kon de Vlasmarkt goed gebruiken.''

Jacolien de Keijzer van Taart en Tafel zag op het plein mogelijkheden die in de Korte Kerkstraat, waar ze eerst zat, ontbraken. Met de komst van haar kleine terras werd de Vlasmarkt al een beetje een verblijfsgebied. Toen ook Remko Langendonk drie jaar later besloot er zijn horecazaak (happerij en tapperij Samen) te vestigen, ging het definitief de goede kant op. Hij vond de Vlasmarkt meteen een lief en karakteristiek plein. ,,Ik besef dat de vergelijking op veel punten mank gaat, maar ik zie het een beetje als Barcelona. Daar loopt iedereen over de Ramblas, terwijl de mooie intieme plekjes verscholen liggen in de straatjes erachter. Als zo'n plekje zie ik de Vlasmarkt ook.''

Ondernemers en bewoners wisten de gemeente ervan te overtuigen geen speeltoestellen op de Vlasmarkt te plaatsen, maar er een soort 'Frans pleintje' van te maken. Er kwamen mooie bloembakken en Taart en Tafel en Samen openden afgelopen zomer hun grotere terrassen. Ze werden goed bezocht. ,,Het is hier ook heerlijk, hoor'', zegt De Regt. ,,De terrassen liggen op het zuiden en de wind krijgt hier zelden de kans om over het plein te gieren.''

Is het doel dan bereikt? ,,Zeker niet", stellen de drie ondernemers. ,,Dat de Vlasmarkt een heerlijk plein is om te verblijven, moet nog in de hoofden van veel mensen gaan zitten'', vindt Jacolien de Keijzer.

Verder staan onder meer het autovrij maken van het plein, het organiseren van intieme muzikale optredens en de komst van verwijsbordjes naar de 'Historische Vlasmarkt' (onder die naam profileren de ondernemers zich) op het verlanglijstje. Ook een paar extra horecazaken mogen er best bij. ,,We versterken elkaar alleen maar'', zegt Langendonk.

Dat de Vlasmarkt een heerlijk plein is om te verblijven, moet nog in de hoofden van veel mensen gaan zitten

Jacolien de Keijzer, Taart & Tafel