Nieuws Horeca

Sander durfde de carrièreswitch aan: niet meer in loondienst maar uitbater café

Hij droomde vorige week over ijsblokjes, nadat de ijsblokjesmachine in zijn kroeg een mankement vertoonde. Want Sander Kalvenhaar (32) is dag en nacht bezig met ‘de grootste gok’ in zijn nog jonge leven. Een gesprek met de uitbater van café De Klok.

Han Haveman (AD) 14 juli 2023

Sander Kalvenhaar meubelmaker horeca

Sander Kalvenhaar (32) heeft zijn droom verwezenlijkt, uitbater van café De Klok. Foto: Vincent Jannink

Eigen baas zijn en als ondernemer zelfstandig beslissingen kunnen nemen. Voor hem komt hiermee een droom uit. Sander is niet langer in loondienst en geniet met volle teugen van zijn nieuw verworven vrijheid, maar voelt ook de zware verantwoordelijkheid die daarmee gepaard gaat.

Hij moest er wel een poosje over nadenken toen Femi Citgez hem vorig jaar vroeg of hij een kroeg wilde beginnen in het pand aan de Enterstraat 5 dat door deze ondernemer was gekocht, vertelt hij aan het AD. Een pand dat met de achterzijde grenst aan Femi's Eetcafé aan de Oude Veemarkt waar Sander al een tijdje in de bediening werkte. Tot nu toe zijn enige ervaring in de plaatselijke horeca.

''Ik houd wel van een uitdaging. Bovendien ben ik vrijgezel en hoef ik wat mijn werktijden betreft geen rekening te houden met vrouw of kinderen''

Sander Kalvenhaar, horecaondernemer

Bezoekers klagen dat steeds meer kroegen in de stad verdwijnen

„Ik heb een mbo-opleiding zakelijke dienstverlening/financieel beleid gevolgd en heb sindsdien allerlei baantjes gehad, meestal via een uitzendbureau. Ik werkte op een accountantskantoor, bij de Belastingsdienst, Reggefiber en Otje van Potje en in de weekenden soms ook bij Femi’s”, vertelt deze geboren en getogen Rijssenaar.

Sander vervolgt: „Daar hoorde ik regelmatig bezoekers klagen dat steeds meer kroegen in de stad verdwijnen. De Blauwe Reiger, De Twee Schimmels, De Snor en straks ook nog Spekhorst. Dat zette me wel aan het denken. Femi verraste me een beetje met zijn aanbod. Maar ik houd wel van een uitdaging en zag me ook niet de rest van mijn leven meubels in een magazijn sjouwen. Bovendien ben ik vrijgezel en hoef ik wat mijn werktijden betreft geen rekening te houden met vrouw of kinderen.”

Het pand waarin Sander nu zijn nieuwe leven is begonnen, heeft een lange horecatraditie. Ooit zaten daar onder meer café Struik, hamburgertent Restaurant Riessen, pizzeria La Piazza en kroeg De Oude Veemarkt. En nu dus De Klok.

Lees ook: Op zoek naar een opvolger: wie wil het populaire grand café van Paul en Maike runnen?

Bij de tijd?

„Of ik bij de tijd ben?”. Sander lacht en vertelt dat de naam van zijn ‘toko’ eigenlijk is ontstaan bij een bezoek aan een leverancier. „Daar zag ik een wandafbeelding met allerlei klokken en dat leek me wel iets voor mijn kroeg. De Klok ligt bovendien goed in het gehoor”, vindt Sander. Hij omschrijft De Klok als een bruine kroeg met een moderne inslag.

„Het moet een plek worden waar iedereen zich thuis voelt, waar jong en oud uit Rijssen en omgeving even lekker komen bijpraten. En als dat zo uitkomt, mogen ze me natuurlijk ook hun hele levensverhaal vertellen”, zegt hij en benadrukt dat het sociale aspect van een kroeg niet moet worden onderschat. En om de tent vol te krijgen, denkt Sander al na over karaoke-avonden en avonden met livemuziek. En natuurlijk mag een pilsje, ‘uiteraard Grolsch’ niet te duur worden.

Lees ook: KHN's nieuwe voorzitter Marijke Vuik: ‘Horeca biedt zoveel carrièrekansen’

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws