Nieuws Horeca

Snackbarhouder Vincent in tranen door brand net voor jubileum

Met vier ton aan schade door een brand staat er nu maar één vraag centraal voor Vincent Dirven: ben ik wel goed verzekerd? Door een brand in een frituurpan stond zijn snackbar De Smulhoek in lichterlaaie. En dat een paar maanden voor het jubileum van de zaak. Zonder hulp gaat dat jubileum er niet komen

Silvester van der Hansz (AD) 27 juli 2023

Vincent dirven brand snackbar zoetermeer de smulhoek jubileum

Eigenaar Vincent Dirven in zijn afgebrande snackbar. © Peter Franken

Nadat Vincent Dirven (43) voor het eerst na de brand zijn snackbar De Smulhoek binnenstapt, komen al snel de tranen, beschrijft het AD. Afgelopen nacht kwam hij halsoverkop terug uit Spanje, waar hij net drie dagen was om vakantie te vieren met zijn gezin. Een klant belde hem maandagochtend op. ,,Ik vond het al raar dat hij belde, via Facebook. Toen zei hij opeens: ‘Je pand staat in de fik.’ Ik wilde natuurlijk meteen terug naar Nederland.”

,,Ik denk het niet”, reageert Dirven huilend een dag later op de vraag of hij goed is verzekerd. ,,Ik vrees het ergste.” Op dat moment is de verzekering nog niet langs geweest en zit hij vol twijfels over zijn polis. Later op de dinsdagmiddag belt hij met beter nieuws. Inmiddels een beetje bijgekomen van de schrik. ,,Hopelijk ben ik er tóch voor verzekerd. Ik moet alles nog goed laten checken. Ik hoop dat het allemaal klopt, want er is rond de vier ton schade. Het gaat in elk geval maanden duren, maar ze zijn er in elk geval al mee bezig.”

Lees ook: Scheveningse strandtent Blue Lagoon heropent na verwoestende brand

Crowdfunding voor brandschade

Zijn zoon Kevin heeft direct een crowdfunding opgestart om het liefst 60.000 euro op te halen om de schade te herstellen, apparatuur te vervangen en de zaak opnieuw in te richten. ,,We hopen dat we op die manier alsnog door kunnen gaan. Ik ga er niet vanuit dat alles wordt betaald, dus ik heb wel een beetje hulp nodig. De rest moet ik zelf maar bij elkaar zien te krijgen.”

De brandweer liet gisteren al weten dat een brand in een frituurpan is doorgeslagen naar het ventilatiesysteem, waardoor er een uitslaande brand in het dak ontstond. ,,Het was pas vijf voor elf in de ochtend. We waren net open. Alles is van hout, dus dat brandde heel snel. Nu is het helemaal zwart van binnen. Wat een ellende. We wachten nog op de uitkomsten van het onderzoek van de brandweer.”

Met de hulp van een hoogwerker kon het vuur door de brandweer worden geblust. Daarvoor moesten ze wel wat sloopwerkzaamheden verrichten. Hoewel de brand snel onder controle was, is de schade aan de snackbar groot. ,,Een medewerker probeerde nog een deksel op de frituurpan te doen, maar het vuur was vrij heftig. Toen dat niet lukte is hij naar buiten gegaan”, meldde de brandweer. Er is niemand gewond geraakt.

"Een medewerker probeerde nog een deksel op de frituurpan te doen, maar het vuur was vrij heftig. Toen dat niet lukte is hij naar buiten gegaan”

Hulp nodig én onderweg

Dirven heeft in totaal meer dan 2,5 ton in zijn zaak op het Piet Heinplein gestoken, die bij veel inwoners bekend is. Tien jaar geleden nam hij de snackbar over. ,,Dit pand komt uit 1961 en is daarmee de oudste snackbar van Zoetermeer.”

Zonder hulp gaat de patatbakker het sowieso niet redden, laat hij weten. Het positieve is dat de Zoetermeerder het ene na het andere berichtje kreeg van stadgenoten. ,,Een goede klant van ons zei al dat hij de elektra gratis wil doen en een vriend van mij wil helpen met het slopen en wegsnijden van alles dat is verbrand. We hebben sowieso een nieuw dak nodig, maar eerst moet alles kaal worden gemaakt en schoongemaakt. Daarna kunnen we pas weer opbouwen. Al heb ik twee linkerhanden. Ik kan alleen patat bakken.”

Op 15 november zou De Smulhoek tien jaar bestaan. Dirven hoopt dat jubileum alsnog te kunnen vieren. ,,Het wordt moeilijk om klanten na maanden dicht te zijn geweest terug te krijgen. Toch ga ik er alles aan doen om weer open te gaan. Ik heb niks anders te doen”, zegt hij, nu met een lach. ,,Ik ga meteen beginnen met opruimen en schoonmaken.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws