Nieuws Horeca

Ons land telt steeds meer koffietentjes en lunchrooms

Het aantal gespecialiseerde koffietentjes in Nederland is sinds 2017 bijna verdubbeld. Ook nam het aantal lunchrooms toe. Dat blijkt uit een analyse van ANP/LocalFocus op basis van cijfers van horecadatabase Datlinq.

NU.nl 19 augustus 2022

Koffie koffietent kop

Van de grootste gemeenten steeg het aantal koffie- en lunchtenten het hardst in Zoetermeer. Foto: Shutterstock

Nederland telde in juli ruim 3.900 lunchrooms en bijna 1.400 gespecialiseerde koffietenten, tegenover 3.500 en 700 in juli 2017. Utrecht is de provincie met de grootste toename van het aantal plekken waar mensen koffie kunnen drinken, met een stijging van bijna 45 procent. Daarna volgen Zeeland en Gelderland, meldt NU.nl.

''Tijdens de lockdowns konden mensen wel eten en drinken afhalen, waardoor met name koffie- en lunchzaken het omzetverlies wisten te beperken''

Katinka Jongkind, econoom ING

Westland, Leiden, Nijmegen, Apeldoorn en Haarlemmermeer zagen grootste stijging

Van de grootste gemeenten steeg het aantal koffie- en lunchtenten het hardst in Zoetermeer. In vijf jaar tijd nam dit aantal locaties in de Zuid-Hollandse gemeente met 60 procent toe. Ook in Westland, Leiden, Nijmegen, Apeldoorn en Haarlemmermeer is het aantal koffie- en lunchtenten in die periode met minstens 50 procent toegenomen.

Horecazaken moesten in 2020 en 2021 meerdere keren de deuren sluiten vanwege de uitbraak van corona, hoewel eten en drinken afhalen wel mogelijk bleef. Desondanks groeide het aantal horecazaken in die jaren. Die ontwikkeling was ook te zien bij de koffie- en lunchzaken.

Lees ook: Webwinkels zien omzet dalen en ontslaan personeel uit angst voor recessie

Horecazaken konden het hoofd boven water houden dankzij overheidssteun

Econoom Katinka Jongkind van ING ziet er een aantal mogelijke verklaringen voor dat het aantal koffie- en lunchzaken niet is afgenomen, maar juist gestegen. ,,Iedereen werkte thuis en wilde natuurlijk een bak koffie of een broodje halen. Tijdens de lockdowns konden mensen wel eten en drinken afhalen, waardoor met name koffie- en lunchzaken het omzetverlies wisten te beperken. Bovendien konden veel horecazaken het hoofd boven water houden dankzij overheidssteun."

Lees ook: Prijsstijging communiceren naar je klanten: hoe doe je dat?

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws