Nieuws Horeca

Thúskomme: van pop-upzaak naar vaste plek in het Amsterdamse Zeeburg

Bij Thúskomme vind je een stukje Friesland in Amsterdam, schrijft het Parool. De drie ondernemers verhuisden van de ene naar de andere pop-upplek. Vandaag wordt de opening van het nieuwe, vaste restaurant in Zeeburg gevierd.

Alisja Winkel | Foto: Tammy van Nerum 19 januari 2018

Thuskomme1

Boven de bar hangt een kleine tjalk, de muren zijn opgesierd met muurschilderingen van onder anderen Mata Hari en Grutte Pier. Als de naam het niet al verklapt, doet het interieur het wel: Thúskomme is een stukje Friesland in Amsterdam.

Eigenaar Jurjen Nagel (40), Fries, en broers Maarten (46) en Joost Heiligers (43), mede-eigenaren, voelden wel wat voor een Fries geïnspireerde keuken. Na een tijdje als pop-upzaak te hebben geopereerd in onder meer een lege V&D in Haarlem, zijn de ­heren nu neergestreken in Zeeburg.

Lees ook: Café Keppler is er voor iedere Amsterdammer: 'Binnen tien minuten zaten we vol'

In samenwerking met kleine leveranciers, vooral uit Friesland, heeft Thúskomme een uniek menu met ­altijd iets nieuws. "Het is soms improviseren als bijvoorbeeld een bepaalde vis niet geleverd kan worden, maar dan maken we gewoon iets anders; daar zijn we goed in," zegt Jurjen.

Pyjama

Op de kaart vind je wel altijd de Friese borrelplank (€15), "Een absolute publieksfavoriet," zegt Maarten. Er stroomt Fries bier uit de tap, zoals Grutte Pier (€4), maar ook voor Limburgse Gulpener of Amsterdams ­gebrouwen bier kun je plaatsnemen aan de bar: "Als een product een mooi verhaal heeft, zijn wij snel verkocht, Fries of niet."

Mooie verhalen zijn een terugkerend thema bij de mannen; over elk ingrediënt en meubelstuk weten ze wel wat te vertellen. "Het belangrijkste is dat iedereen zich hier thuisvoelt," zegt Joost. "We hopen ook een soort baken in de buurt te worden, waar je 's avonds in pyjama kan ­komen voor koffie en een spelletje."