Nieuws Horeca

TukTuk-IJs: Volg de ijsboer online met een tracker

De zomer is niet compleet zonder de ijscoman die op zwoele zomeravonden door de wijk rijdt, schrijft het AD. In Ridderkerk klinkt al vijf jaar de scheepsbel van Leo, die met zijn TukTuk-IJs jong en oud blij maakt. Op zijn eigen manier weet hij klanten aan zich te binden.

Frank de Roo 20 juli 2017

Tuk Tuk I Js

De inspiratie voor het vrolijke gele ijswagentje met ambachtelijk Italiaans schepijs deed Leo Nooteboom op tijdens vakantie. Nee, niet in Italië, maar in Egypte en Kenia. Leo: ,,In Hurghada heb je zo'n hele lange winkelstraat. Ik miste daar in Egypte twee dingen: een ijssalon en goede koffie. Maar mijn vrouw wilde niet emigreren, dus dan houdt het op."

Een andere reis ging naar Kenia. ,,Daar zag ik tuktuks rijden, leuke wagentjes.'' Eén en één is twee, en zo werd Leo Nooteboom tuktuk-ijscoman. Strikt genomen is het vrolijke gele wagentje geen tuktuk, maar een Italiaanse Vespacar op drie wielen.

In het dagelijks leven is Leo distributeur van dagbladen, waaronder het AD. Elke ochtend gaat zijn wekker om kwart over drie en zorgt hij dat de krantenbezorgers de juiste dagbladen krijgen voor hun wijk. ,,Dat is vroeg, maar ik doe het al achttien jaar en dan krijg je daar wel een ritme in", verduidelijkt hij.

In de zomer maakt hij dus lange dagen. ,,De ijshandel gaat zeven dagen per week door. Elke avond rij ik door een andere wijk van Ridderkerk. Daar komen dan ook nog feesten en partijen bij, soms wel drie op een dag." Daardoor, plus zes dagen de kranten, loopt het qua werktijd aardig op. Af en toe neemt Leo daarom een dagje 'ijsvrij'. ,,Dan zoek ik een vervanger. Anders hou je het niet vol."

Lees ook: Eefje wil zich onderscheiden met gezonde afhaalmaaltijden

Tracker

Dankzij de vaste route weten Ridderkerkers precies wanneer ze TukTuk-IJs kunnen verwachten. Leo heeft ook een handige link op zijn Facebookpagina, waarmee je via een tracker precies kunt zien waar hij rijdt. En dan is er altijd nog de enorme scheepsbel waarmee de ijsboer zich laat horen. ,,Zonder bel kun je niet rijden. Ik heb speciaal een grotere bel gekocht, want die moderne huizen zijn zo geïsoleerd dat je binnen niks meer hoort."

De Ridderkerkse honden herkennen het geluid al van ver en worden dan helemaal onrustig. ,,Ze krijgen altijd een leeg hoorntje van me, vandaar. Een hondeneigenaar zei laatst tegen me: mijn hond loopt altijd te sukkelen, behalve als de tuktuk in de straat is."

Handigheidjes

Door de jaren heen leerde Leo de handigheidjes van het ijscovak. Zo zorgt hij ervoor dat hij vroeg in de avond door de kinderrijke buurten rijdt. ,,Anders liggen ze net op bed als ik langskom. Kids weer uit bed, ouders boos, niet zo handig'', weet de Ridderker inmiddels.

In de tuktuk is ruimte voor tien smaken ijs. ,,Maar mensen willen altijd de elfde smaak", weet de ijservaringsdeskundige. Daarom heeft hij naast de populairste smaken vier bakken met een wisselend aanbod. Bailey's, cakebeslag en yoghurt-limoncello bijvoorbeeld.

Goede kwaliteit

Misschien wel de belangrijkste vraag: maakt hij het ijs allemaal zelf? Nee, dan zou hij zijn bed helemaal niet meer zien. Het ambachtelijk gemaakte Italiaanse ijs haalt Leo bij Gebo Gelato in Oud-Beijerland. ,,Zij maken ijs van goede kwaliteit en het is dichtbij, dus ik kan dagelijks bestellen." En wat Ridderkerk het lekkerst vindt? ,,Op dit moment is het zout-karamelijs het populairst. Dat is nieuw, een echte hit." Leo rekent trouwens een euro per bolletje, een sympathieke prijs en wel zo makkelijk. ,,Ik heb geen zin om met dubbeltjes te gaan werken", luidt de uitleg. Daarom is de discodip gratis...

Ik heb speciaal een grotere bel gekocht, want die moderne huizen zijn zo geïsoleerd dat je binnen niks meer hoort

Leo, TukTuk-IJs