Nieuws Horeca

Vegetarische en veganistische lunchrooms hot in Groene Hart

In de grote steden zijn er al talloze en ook in het Groene Hart schieten ze als paddenstoelen uit de grond: eetgelegenheden die hun klanten uitsluitend gerechten voor vegetariërs en veganisten aanbieden.

Marc van Velzen | Foto's: Pim Mul 29 januari 2018

Lunchroom Curcuma Birgit Fijen Gouda Groene Hart vegetarisch veganistisch

Zomaar een greep uit de gerechten bij lunchroom Curcuma in Gouda: Een wafel bestaande uit falafeldeeg, gegrilde groenten en kurkumahumus. Of een soep met tempeh en champignons.

Voor Liesbeth Wendrich is het niet de eerste keer dat ze er luncht. ,,En ik ben zelf niet eens vegetariër'', zegt ze met een lach. ,,Maar het is een gezellige plek en weer iets nieuws voor Gouda.''

Gezondheidsredenen

Birgit Fijen (41) opende iets meer dan een jaar geleden het Goudse lunchcafé. ,,Toen ik om gezondheidsredenen begon met vegetarisch koken, werd ik steeds creatiever in de keuken. Al snel ontstond de droom om dit vorm te geven in een eigen lunchroom.''

Dat haar zaak aan duurzaam doet, valt meteen op. De houten bar is gemaakt van gesneuvelde bomen uit de Veluwe en de stoelen stonden vroeger in klaslokalen. Naast de vegetarische gerechten, wordt er speciaal bier geschonken. Biologisch. Een kopje koffie kan worden aangevuld met sojamelk.

Concurrentie

Nog even en haar zaak krijgt te maken met concurrentie. Eind februari opent ook Marleen Schrijvers (24) uit Mijdrecht een 'vegan' winkel en lunchroom in de Goudse binnenstad. Ze begon met een webshop waar ze veganistisch eten - voedsel zonder dierlijke producten - verkoopt. Te denken valt aan tempeh, amandelmelk en falafel verkoopt. Door een crowdfundingsactie opent ze nu een eigen zaak.

Of ze straks veel klanten over de vloer krijgt? ,,Dat is lastig te zeggen, stelt de Mijdrechtse. In middelgrote steden zie je het concept nog niet veel'', weet ze. ,,Toch zijn veganistische producten veel populairder, dus ik heb er alle vertrouwen in.''

Midden in de natuur

En ook in Boskoop is de trend zichtbaar, waar nu sinds een jaar de vegetarische lunchroom Vunch geopend is. Toegegeven, het aantal bezoekers is er mondjesmaat. ,,De meeste mensen komen uit de omringende dorpen en steden'', vertelt eigenaresse Sanne Verweij. In de winter is de Boskoopse lunchroom gesloten. ,,We zitten midden in de natuur, maar de lunchroom is niet verwarmd.''

Ook al loopt het aantal bezoekers niet storm, Verweij gaat met volle vertrouwen het tweede jaar in. ,,Veel mensen mogen vanwege een allergie geen lactose of suiker. Daar spelen we op in en het is fijn om er voor die mensen te zijn, die moeilijk ergens uit eten kunnen.''

Lunchroom Curcuma Birgit Fijen Gouda Marleen Schrijvers Vunch Sanne Verweij Boskoop Hesse Anne Rosalia Miss Nice Banana Groene Hart vegetarisch veganistisch

Hype

Bovendien is vegetarisch of veganistisch eten een hype aan het worden, merkt de Boskoopse. Dat merkt ook Hesse-Anne Rosalia uit Gouda, die ook eind februari een foodbar opent. ,,Zelfs de McDonald's kent vegetarische gerechten'', weet ze. ,,Supermarkten pakken er ook steeds meer mee uit. 'Vegan' wordt niet meer als iets engs gezien.''

Haar foodbar - Miss Nice Banana - wordt hardcore veganistisch: geen melkproducten, geen soja en geen gluten. ,,Sojavlees wordt veel gekocht, maar voor mij voelt dat hetzelfde als gewoon vlees.''

To go-concept

Haar foodbar heeft meer een to go-concept. ,,Denk aan een snelle hap, zoals een soepje van bakbananen of een glutenvrij broodje.'' Zonder soja lijkt het aantal keuzes in gerechten misschien beperkt, maar dat valt reuze mee, stelt Rosalia. ,,Met groentes, aardappelen en bonen kun je van alles.''

Fijen koos bewust voor een stad als Gouda. ,,Sinds de aandacht in de media zijn deze zaakjes overal in de grote stad te vinden. In Gouda was er echter nog geen vegetarische lunchroom te vinden.'' Zelf is ze tevreden. ,,Ik zie dat steeds meer klanten groentegerechten in plaats van broodjes halen. Mijn doel is eigenlijk al bereikt, namelijk dat steeds meer mensen zich bewust worden van eten zonder vlees.''

Ik zie dat steeds meer klanten groentegerechten in plaats van broodjes halen

Birgit Fijen