Nieuws Horeca

Verlenging terrasseizoen: steeds meer gemeenten steunen lokale horeca

Goede ontwikkelingen in de horeca: veel steden overwegen momenteel om het terrasseizoen te verlengen. Concreet houdt dit in dat gemeenten hun goedkeuring geven voor uitbreiding van de winterterrassen. ,,Het is fijn om te zien dat gemeenten bereid zijn om mee te denken en in sommige gevallen zelfs proactief horecaondernemers benaderen om samen na te denken over de mogelijkheden.”

Van onze redactie 15 september 2020

Terras horeca daling omzet corona cbs

Het klinkt Koninklijke Horeca Nederland (KHN) als muziek in de oren. De brancheorganisatie geeft aan dat er naast de landelijke lobby voor steunmaatregelen ook successen worden geboekt door de lokale afdelingen van KHN. De uitbreiding van de winterterrassen is daar een voorbeeld van.

Speciale campagne voor horeca in aantocht

,,In de gemeente Rotterdam mogen de terrassen definitief tot 1 april blijven staan”, vertelt een woordvoerder van KHN. ,,Gemeente Breda heeft extra terrasruimte toegezegd tot januari. Onze afdeling in deze stad heeft daarnaast regelmatig overleg met het bureau Citymarketing voor afgestemde campagnes om toeristen naar de stad te trekken. Er komt ook een speciale campagne voor de horeca.”

Lees ook: Dirk Beljaarts (KHN) roept op: 'Vier feestjes in horeca in plaats van thuis'

De gemeenten Zaanstad, Haarlemmermeer en Purmerend hebben dankzij de lokale lobby van KHN hun medewerking verleend aan de verlenging van de extra terrasruimte voor de winterperiode. Daarnaast hebben de gemeenten Haarlem en Haarlemmermeer de afgelopen periode 150.000 euro extra besteed aan de promotie van binnenlands toerisme.

Zelf plannen indienen om terras winterbestendig te maken

De gemeente Meijerstad komt horecaondernemers tegemoet door de verlenging van extra terrasruimte en door mee te denken over betreffende de maatregelen rondom handhaving. Terwijl het vriest een drankje pakken op het terras? Dat kan straks ook in de gemeente Zutphen. Horecaondernemers in die gemeente mogen plannen indienen om hun terras winterbestendig te maken.

"Een goede samenwerking tussen alle betrokken partijen is cruciaal om horecaondernemers ook de komende winterperiode door te helpen"

Woordvoerder Koninklijke Horeca Nederland

,,In veel andere gemeenten wordt er op dit moment druk overleg gevoerd tussen gemeenten, KHN-afdelingen en horecaondernemers om de terrassen winterproof te maken”, aldus KHN. ,,Een goede samenwerking tussen alle betrokken partijen is cruciaal om horecaondernemers ook de komende winterperiode door te helpen, zeker nu ze straks meer op binnen aangewezen zijn. Het is fijn om te zien dat gemeenten bereid zijn om mee te denken en in sommige gevallen zelfs proactief horecaondernemers benaderen om samen na te denken over de mogelijkheden.

Lees ook: Koninklijke Horeca vangt bot: Staat hoeft coronamaatregelen niet te versoepelen

,,In principe kan elke gemeente het zelf bepalen, zei Marcel Boogers als hoogleraar Innovatie en Regionaal Bestuur eerder deze week tegen BNR. ,,Natuurlijk zullen ze kijken naar wat andere gemeenten doen en ze zullen ideeën uitwisselen, maar als een gemeente goede redenen meent te hebben om dat niet te doen, dan kan dat.”

'Afwijkende gemeenten moeten goeden reden hebben én deze uitleggen'

,,Gemeenten die afwijken door bijvoorbeeld ruimtegebrek, het aantal coronabesmettingen of andere lokale omstandigheden moeten dat wel goed kunnen uitleggen. Het publiek en de horecaondernemers zien namelijk ook dat andere gemeenten dat wel doen. Het geeft ongelijkheid en dat moet je kunnen uitleggen. Als horecaondernemer kun je echter geen rechten ontlenen aan het feit dat het elders goed geregeld is met wintervergunningen.”

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.