Nieuws Horeca
Voormalig spoorgebouw Zwolle straks bierbrouwerij Bohemean
Zwols bier hoort uit Zwolle te komen, vindt brouwer Roland van Ark. Toch komt zijn Zwölsch nog uit Twentse ketels. Maar niet lang meer. Op 200 meter van zijn huis heeft de Zwollenaar een prachtige plek gevonden voor zijn brouwerij, schrijft De Stentor.

Hier werd elektriciteit opgewekt voor de NS-werkplaats, de verkeersleiding voor alle spoorverbindingen in Noordoost-Nederland zetelde er, maar pas nu krijgt het de functie die het verdient: een brouwerij. Althans, dat is de bescheiden mening van de Zwolse bierfanaat Roland van Ark (53). Hij gaat in dit ruim 100 jaar oude gebouw aan de Westerlaan zijn Zwölsch brouwen.
Andere boeg
De bedrijfskundige stopte drie jaar geleden met zijn werk in de duurzame energiebranche. ,,Ik reed 60- tot 70.000 kilometer per jaar, lekker duurzaam. Ik was 50 en op zoek naar iets anders. Bier heb ik altijd fascinerend gevonden. Hoe scheikunde, natuurkunde en allerlei andere facetten bij elkaar komen, terwijl het uiteindelijk ook om iets subjectiefs als smaak gaat."
Lees ook: Bierbrouwerij Wentersch in Winterswijk verkoopt bier sneller dan er gebrouwen kan worden
Serieuze speler
Het begon met brouwen in de garage, met in het achterhoofd het idee om uit te groeien tot een serieuze speler in bierland. Van Ark ligt op koers. Sinds 2,5 jaar wordt zijn Zwölsch, afgeleid van het beschermde Kölsch uit Keulen, gebrouwen bij Othmar in Ootmarsum. ,,Maar Zwols bier hoort uit Zwolle te komen." De oplossing lag letterlijk om de hoek. ,,Ik woon hier 200 meter vandaan en kwam er heel vaak langs tijdens het uitlaten van de hond. Toch had ik iemand anders nodig om me te tippen."
Werkplaats
Het pand werd gebouwd in 1910 om de centrale werkplaats bij het spoor van energie te voorzien. Door de komst van de IJsselcentrale verloor de stoomfabriek haar functie. Vervolgens is jarenlang het noordoostelijke spoornet vanuit hier beheerd. De laatste jaren stond het leeg. ,,Ik huur het nu met één beperking: de NS wil tegen de tijd dat het project rond de spoorzone klaar is, kijken hoe ze verder wil met dit deel." Van Ark heeft een contract tot 2020.
12.000 bierflesjes
De oude machinekamer wordt gebruikt als brouwzaal en gistkamer, terwijl de kelder gaat dienen als lagerruimte. De rest van het pand is bestemd voor opslag en andere werkzaamheden. Van Ark wil het wel verfraaien, maar wacht eerst af hoe de toekomst op deze plek eruitziet. ,,Ik kan niet het hele pand gaan verbouwen met de onzekerheden die er zijn. Als al het geld daarin gaat zitten, kan het niet naar de installaties." En daar ligt de focus. Daarnaast wil hij er workshops geven.
Bieren op de markt
Zijn brouwbedrijf Bohemean, een verwijzing naar de Bohemen in Tsjechië en haar biertraditie, brengt op dit moment vier bieren op de markt: Stoere Tarwe, Bock, Zwölsch en Gölden Zwölsch ('het sterke broertje van'). De producten van Van Ark zijn al in de nodige Zwolse horecazaken verkrijgbaar, zoals Het Refter, Sally O'Briens, Het Weeshuys en Waanders in de Broeren. Wat hem betreft kunnen kroegen straks ook bij de Westerlaan 45 aankloppen om een eigen bier te laten brouwen.
Met de al aanwezige brouwers Axes Castellum, Den Duiyk, Hettinga en Witte Klavervier is er in Zwolle voldoende concurrentie voor Van Ark. Hij merkte tijdens de start van zijn bedrijf sowieso al dat het 'een gekkenhuis' is op de bierbrouwersmarkt. ,,Bij Othmar wist ik me ertussen te wringen." Nu hoopt hij met de andere Zwolse brouwers gezamenlijk een flinke vinger in de pap te krijgen in de lokale biermarkt. Juist omdat grote Nederlandse brouwers ook steeds vaker met speciale bieren komen. De Zwollenaar weet ook wat hij per se níet wil. Groeien is goed, 'maar ik heb niet de ambitie om over vijf jaar weer achter een bureau te zitten, terwijl anderen het leuke werk doen'.
Zwols bier hoort uit Zwolle te komen