Nieuws Horeca

Gouden Wok Hazerswoude opent met nieuwe formule na zwarte periode

Na bijna anderhalf jaar vol malaise, tegenslagen en teleurstellingen is restaurant De Gouden Wok na een verwoestende brand weer open, dat schrijft het AD. Tijdens de sluiting renoveerde eigenaar Vincent Kuo zijn zaak volledig en bedacht hij een nieuwe formule.

Terence Garnier | Foto: Peter Franken 17 augustus 2017

Gouden Wok Woerden

Op dinsdagavond 26 januari 2016 slaat het noodlot toe. Eigenaar Vincent Kuo komt thuis, nadat hij na een lange werkdag de deur van zijn restaurant achter zich dicht heeft getrokken. "Ik had mijn pyjamabroek al aan, toen de telefoon ging. Het brandalarm op de bovenverdieping was afgegaan."

Halsoverkop scheurt Kuo, die de zaak met zijn vrouw runt, terug naar Hazerswoude-Dorp. "Mijn allergrootste schrik was het hotel. We zaten volgeboekt."

Lees ook: Rob Geus: naast televisiemaker ook ondernemer en kersverse restauranteigenaar

De verwoestende brand, ontstaan door kortsluiting bij het dak, houdt flink huis in zijn restaurant en het erboven gelegen hotel Het Oosten, maar alle negentien hotelgasten worden in veiligheid gebracht. "De hulpdiensten hebben goed gehandeld."

Gevolgen vuurzee

De gevolgen van de vuurzee aan het ITC-terrein waren niet mals. "Het dak was verwoest, er was veel gevolgschade door water, de vloer was afgebrokkeld en overal was er rook, puin en roet."

Wat volgt zijn maanden vol onzekerheid. "Het vergoeden van de verzekeringen nam de nodige tijd in beslag, en elke keer werd er weer nieuwe schade ontdekt, waardoor dat proces steeds opnieuw in gang moest worden gezet. Het dak was open en we hebben maanden met een open dak gezeten. Elke regenbui gaf weer nieuwe schade. En onze inkomsten vielen plots weg en moesten we ons met bouw bezig gaan houden. Dat is heel wat anders dan horeca. En de schaarste in de bouw hielp ook niet mee."

Nieuwe tegenslagen

De 45-jarige Kuo beloofde telkens snel weer open te gaan, maar kreeg steeds met nieuwe tegenslagen te maken. "Frustrerend, want we wilden zo snel mogelijk weer open." Hoe moeilijk het ook was voor Kuo, wiens vader na en opa voor de oorlog van China naar Nederland kwamen en ook een restaurant runden: de handdoek in de ring gooien was geen optie. Steunbetuigingen van Gouden Wok-fans hielden hem op de been. "De telefoon ging dagelijks af omdat mensen wilden weten wanneer we weer open zouden gaan. Ook nu we open zijn is er een enorm enthousiasme. Die steun heeft ons op de been gehouden, het was als licht in de duisternis."

Er heerste angst om 'vergeten' te worden door het etende publiek. "Natuurlijk ben je bang dat mensen niet meer komen. Als het ergens anders bevalt blijven mensen daar hangen. Zo werkt het gewoon. Daarom vind ik het onvoorstelbaar dat de mensen massaal weer terugkomen."

Renovatie

Het restaurant is, na een 'softopening' waarbij er werd proefgedraaid, weer open. Kuo maakte tijdens de sluiting van de gelegenheid gebruik door zijn zaak te renoveren. "Ook hebben we nu een wereldkeuken, een zelfbedieningsbar en betaal je vooraf, zodat je precies weet wat je kwijt bent." Aan stoeltjescapaciteit is niet gewonnen. "Maar er is wel meer ruimte." Na een goede herstart staan er meer veranderingen op de rol. Ook het hotel gaat volgende maand weer open.

Natuurlijk ben je bang dat mensen niet meer komen

Vincent Kuo, eigenaar Gouden Wok