Nieuws Actueel

Horecaduo blaast roemrijk restaurant nieuw leven in

Heidens mag je het wel noemen, het karwei waaraan Sjoerd van Wolferen en zijn compagnon Kevin Makkus dit voorjaar begonnen. Ze hebben met hun eigen handen en hulp van vrienden en familie het vervallen midgetgolf-restaurant omgetoverd tot een hedendaags grand-café. Ook de naam van de uitspanning ging overboord. 't Golfie, dat naamsbekendheid genoot tot in alle windstreken van het land, heet nu Swins, schrijft het AD.

Dénis van Vliet | Foto: John de Pater 17 augustus 2016

Sjoerdvwolferen

Een bewuste keuze volgens Van Wolferen. "Menig strandbezoeker bewaart warme herinneringen aan 't Golfie. Maar de laatste jaren decennia is die naam synoniem komen te staan voor vergane glorie.'' De afgelopen jaren heeft een aantal ondernemers uit de regio geprobeerd het restaurant zijn allure terug te geven. Zonder succes. De zaak stond vervolgens bijna anderhalf jaar leeg.

SportwagenVan Wolferen en Makkus hadden allebei 'een héél mooie sportwagen' kunnen kopen van het geld dat ze hebben gestoken in de restauratie. Op de buitenkant na is zo'n beetje alles vervangen. Inclusief de midgetgolfbaan. "Het is dat we bijna alles zelf hebben gedaan, anders hadden we het financieel nooit voor elkaar gekregen.''

Het horecaduo, dat in het naburige Hellevoetsluis Italiaans restaurant Fortezza runt, liep min of meer bij toeval aan tegen de uitspanning aan de voet van de duinen. "We zochten al langer naar een tweede zaak. Toen hoorden we dat dit te huur stond.''

Donker holVan Wolferens eerste indruk was: wat een donker hol! Vandaar dus dat de tussenmuren, die veel licht wegnamen, werden gesloopt. Het hart van de zaak wordt nu gevormd door een lange houten bar van waarachter het personeel uitkijkt over alle vertrekken. "Het is één open ruimte, maar toch ook weer niet. Door verschillende interieurstijlen te combineren hopen we voor ieder wat wils te hebben: intieme tafeltjes voor een romantische dinertje, lange tafels voor fuiven en partijen en natuurlijk ook gewoon barkrukken en tafels om aan te wijnen.''

Met 134 plaatsen binnen en nog eens 120 buiten behoort de zaak meteen tot één van de grootste op het eiland Voorne-Putten.

HoutkoolgrillTrots zijn de twee op de houtskoolgrillen. "We hebben een brede kaart, van een sateetje tot kreeft. Maar eigenlijk moet alles in de houtskoolgrill bereid kunnen worden. Dat geeft de gerechten zo'n lekkere rokerige smaak.''

Persoonlijke herinneringen bewaren Van Wolferen en zijn compagnon niet aan 't Golfie, dat bijna twee jaar jaar lang gesloten was. "We kenden de naam, meer niet. Alleen maar goed. We wilden geen historie conserveren, maar echt iets nieuws creëren. Het zou natuurlijk wel fantastisch zijn als de bezoekers van nu over twintig jaar met net zoveel liefde over Swins praten als ze nu nog doen over 't Golfie in de hoogtijdagen.''