Nieuws Actueel

HP Valves verkast van Oldenzaal naar Hengelo

Het bedrijf HP Valves uit Oldenzaal ging op zoek naar dé plek voor de bouw van hun nieuwe fabriek. Keuze genoeg in Twente, schrijft De Twentsche Courant Tubantia.

Bert Hellegers | Illustratie: Gezienus Bruining 2 augustus 2016

Bedrijvenpark valves keuze twente gezienus bruining

Gemeenten hebben braakliggende industriegrond in overvloed. Daar moeten ze veel geld op toeleggen. Bedrijven met nieuwbouwplannen kunnen dan ook rekenen op een vorstelijk onthaal. Algemeen directeur Marten Hinsenveld (46) van HP Valves uit Oldenzaal heeft dat ervaren bij de zoektocht naar een plek voor een nieuwe fabriek. Hij liep rond op tal van bedrijventerreinen in de regio en voerde gesprekken in veel gemeentehuizen. Het was wikken en wegen. De balans sloeg door naar High Tech Systems Park in Hengelo.

"Grondprijs, bereikbaarheid en uitstraling waren bij onze keuze leidend. Hier komt dat alles samen. Plus nog veel meer", verklaart Hinsenveld. Oorspronkelijk wilde HP Valves op Jufferbeek Zuid in Oldenzaal nieuw bouwen, maar het bedrijf kwam er met de gemeente over de kavelprijs niet uit.

Werkgelegenheid

Burgemeester Theo Schouten gaf in een reactie op de verhuizing naar Hengelo aan in ieder geval blij te zijn dat de werkgelegenheid voor Twente blijft behouden. "Een dooddoener", vindt algemeen directeur Marten Hinsenveld. "Wil je de hoofdprijs binnenhalen voor de grond of geef je voorrang aan werkgelegenheid? Je zou toch denken dat een gemeente de banen zelf wil houden. Ook al gezien de effecten voor de samenleving. Denk aan woningbouw en het belang voor winkeliers en leerlingen voor scholen. Oldenzaal wilde absoluut vasthouden aan de grondprijs. Er was geen enkele onderhandelingsruimte."

Kosten

Die kreeg hij wel in andere Twentse gemeenten. Hij voerde gesprekken met Dinkelland, Wierden ('t Vonder langs A1 bij Enter), Hengelo/Borne over Westermaat en met Almelo over XL Park. "Overal viel er over de kosten te onderhandelen en dacht men in oplossingen." Ook met Enschede was er even contact over de Technology Base op het luchthaventerrein. "Mijn ervaring was dat ze strikt wilden vasthouden aan luchtvaartgebonden bedrijvigheid. Bovendien stond ontwikkeling van dit terrein destijds nog in de kinderschoenen."

HP Valves leek vervolgens te kiezen voor XL Park bij Almelo, eigendom van de provincie en de grotere Twentse steden. "Op het laatste moment hebben we toch nog een keer gebeld over de plek op Westermaat. De ambtenaar van Hengelo wees daarbij ook op mogelijkheden van deze campus bij Thales. Ook hier viel over de kosten te praten. Nee, er is afgesproken over het bedrag geen mededelingen te doen. Maar we hebben het over 22.500 vierkante meter. Als men je dan iets tegemoet komt, gaat het al snel om behoorlijke bedragen. In ieder geval voor ons. En als je investeert in machines kun je het met de productie terugverdienen. Dat geldt niet voor grond."

Profiel industrieterrein

Met Hengelo was hij er snel uit. "Onze eerste kennismaking met het High Tech Systems Park, de faciliteiten en de filosofie van deze campus was dermate positief dat wij eigenlijk al binnen vijf minuten wisten dat dit onze nieuwe vestigingslocatie zou worden. Twee weken later werd de akte al getekend."

"Bij de bereikbaarheid denken we vooral aan onze medewerkers", zegt Hinsenveld. "We produceren voor 95 procent voor het buitenland. Als klanten naar ons toe komen en we zeggen dat we op 150 kilometer van Schiphol liggen, dan is de reactie vaak: 'Oh, dat is mooi dichtbij'. Dus daarvoor maakt het niet uit op welke plek je in Twente zit. Voor medewerkers is het zaak dat ze snel en veilig bij het werk kunnen komen. Hier bij de campus is een busstation. Verder is het NS-station van Hengelo op fietsafstand en zit je met de auto zo op de snelweg. Dus dat is allemaal prima in orde.

Bereikbaarheid

Oorspronkelijk wilden de medewerkers graag in Oldenzaal blijven. Dat gold vooral voor onze mensen uit Oldenzaal en Denekamp. Maar we hebben hier onlangs al onze jaarlijkse zomerbarbecue gehouden en men was prima te spreken over de bereikbaarheid. Ook al omdat we veel medewerkers uit Hengelo en Enschede hebben."

"Ons nieuwe pand ligt mooi, in een groen park en in nabijheid van andere technische bedrijven. Vooral dat laatste biedt veel perspectief", denkt Hinsenveld. Hij wijst op het terrein achter de nieuwe fabriek van HP Valves. "Daar beginnen PM Group en Opra Turbines na de bouwvak met de bouw. Verderop heb je natuurlijk Thales en Norma en wordt binnenkort gebouw N getransformeerd tot een incubator centre voor jonge hightech start-ups. Hoewel we hier de productie nog goed op gang moeten brengen, hebben we al veel contacten gelegd met de andere bedrijven op het park. We kunnen elkaar op diverse manieren versterken door kennis uit te wisselen en gebruik te maken van elkaars onderzoeksfaciliteiten en diensten."

High tech

"Hightechbedrijven vinden elkaar hier", constateert Hinsenveld. "Deze campus heeft een duidelijk profiel. Dat mis ik voor veel industrieterreinen. De meeste industrieterreinen bestaan uit een verzameling van losse, ongerelateerde bedrijven. Hier is enkel ruimte voor hightechbedrijven die elkaar daardoor aanvullen en versterken in innovatie en groei. Verder is deze campus met de snelle internetverbindingen, de duurzame energievoorziening en het gezamenlijke Shared Facility Centrum ingericht voor de toekomst." Hij verwacht dat HP Valves door de uitstraling van de bedrijvencampus in Hengelo aantrekkelijker wordt voor hoogopgeleide technici.