Nieuws Actueel

Huis voor ondernemers

Na het Azijnhuisje verhuurt de gemeente Zeist nu ook de monumentale oude apotheek aan de Dorpsstraat. Ondernemers willen er onder de naam 'het ondernemershuis' een zogeheten community starten, bericht het AD.

Jolet Jung-Moolenaar | Foto: Jeroen Jumelet 19 februari 2016

Huis Ondernemers

Het moet méér worden dan een flexwerkplek voor ondernemers, benadrukt Loes Berkhout, een van de initiatiefnemers van het ondernemershuis.

"Er moet een kruisbestuiving ontstaan. Door het delen van kennis en ervaring kunnen we met elkaar groeien. Ik geef jou een tip, een gratis sessie, of je kunt ergens in adverteren. Ik vertrouw erop dat het bij me terugkomt", legt zij uit.

Volgens Berkhout gaat het ook om uitdagingen en problemen in het ondernemerschap delen en elkaar helpen. "Daarnaast willen we ontbijtsessies houden waar je wat aan kunt hebben. Durf te vrágen wat je nodig hebt. Verder willen we bijdragen aan duurzaamheid. Zo gaan we biologische lunches regelen. En er staat een hometrainer om even te fietsen."

Win-win situatieDe ondernemers willen vooral óók iets voor Zeist betekenen. "We willen gevestigde ondernemers verbinden met starters en maatschappelijke initiatieven. Wat kunnen we samen doen voor Zeist? Het Werkgeversservicepunt wil hier vier mensen een werkervaringsplek bieden. Dan geven wij ze iets terug, bijvoorbeeld referenties, ons netwerk of sessies. Iets van waarde."

Er moet een win-win situatie ontstaan, vindt Berkhout. "De Sociale Dienst wil hier misschien gesprekken gaan voeren. We willen een toegankelijke plek zijn in Zeist. Met een bar-café hoek met tafeltjes, waar je even kunt sparren met elkaar. Horecaondernemers in de buurt, zoals Les Abeilles, komen koffie en thee schenken. Die willen we ook in het licht zetten."

VerhuurDe huur moet opgebracht worden door de ondernemers die een werkplek huren; starters en maatschappelijke projecten worden mogelijk gesponsord. Ook aan avondverhuur voor vergaderingen, feesten, lezingen of workshops wordt gedacht. De ondernemers huren eerst alleen de begane grond, maar hopen later het hele pand te bezetten.

Wethouder Sander Jansen is blij met de huurders van het monumentale pand. "Het is een eigentijdse invulling waarbij de cultuurhistorische waarde overeind blijft. Het concept laat zien waar Zeist voor staat: verbindend en betrokken."