Nieuws Actueel

3 op de 10 Nederlanders: ‘huizenprijzen reden voor wisselen baan’

De huidige hoge huizenprijzen zijn van invloed op de arbeidsmarkt. Zo’n drie op de tien Nederlanders geven namelijk aan dat de oververhitte woningmarkt een reden is om een andere baan te zoeken (27,7%). Dit en meer blijkt uit onderzoek onder ruim 1.500 Nederlanders, uitgevoerd door Nationale Vacaturebank in samenwerking met Panel Inzicht.

Van onze redactie 19 juli 2022

Huizenmarkt reden baan wisselen

Vooral onder jongeren leeft deze gedachte: voor 37,8% van de 18- tot 34-jarigen is de huidige gekte op de woningmarkt reden om een andere baan te zoeken. Ook geeft bijna de helft van de jonge Nederlanders aan dat zij een huis dat aan hun wensen voldoet niet kunnen betalen, terwijl dit bij andere leeftijdsgroepen gaat om een op de drie ondervraagden.

Hogere huizenprijzen, meer jobhoppers

Noord-Hollanders zoeken het vaakst een andere baan: 45% van de ondervraagden. In deze provincie zijn woningen - gemiddeld gezien - het duurst van heel Nederland. Ook in andere provincies met relatief hoge huizenprijzen is deze trend zichtbaar, bijvoorbeeld in Noord-Brabant (43%) en Utrecht (42%).

Lees ook: Omgekeerd solliciteren: vijf grote werkgevers laten zich van beste kant zien

In Zeeland lijken werkenden het meest tevreden met hun huidige baan. Hier geeft slechts 32% van de ondervraagden aan van werkgever te willen wisselen.

Zelf kansen vergroten op de woningmarkt

Een hoger salaris kan helpen om meer kans te maken op de woningmarkt. Landelijk gezien zijn salarisonderhandelingen, veranderen van werkgever en een opleiding volgen de belangrijkste stappen die werkenden willen nemen voor een hogere inkomsten.

Sharita Boon, algemeen directeur van Nationale Vacaturebank: "Binnen de huidige woningmarkt liggen wensen en middelen voor velen nog te ver uit elkaar. Op ons platform zien we dat Nederlanders steeds meer bezig zijn met hun salaris, en hun carrièrekansen echt aan het verkennen zijn."

Werkenden hebben echter niet overal in het land evenveel over voor een hoger salaris. Sommige werkenden willen zelfs helemaal geen actie ondernemen voor een hoger salaris. Dit geldt vooral in Friesland (36,4%) en Utrecht (35,6%).

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws