Nieuws Actueel

Huizenprijzen stijgen weer hard, maar minder dan begin dit jaar

De huizenprijzen stijgen nog steeds hard, maar het tempo waarin is in mei wat afgenomen. Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. Bestaande koopwoningen waren vorige maand 18,8 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder.

ANP 22 juni 2022

ANP220622048 1

De toename was in april nog 19,7 procent en daarmee nemen de prijsstijgingen wat minder snel toe. In januari piekten de prijsstijgingen op 21 procent, het hoogste niveau in decennia. De huizenprijzen zijn volgens het CBS in negen jaar tijd zo goed als verdubbeld (ruim 98 procent). In juni 2013 bereikten de prijzen een dieptepunt.

De sterke prijsstijgingen komen onder meer doordat er weinig aanbod is. Het kabinet is voornemens de bouw van woningen de komende jaren fors op te voeren. Volgens kenners is de gekte op de woningmarkt voor een groot deel ook te wijten aan de lage hypotheekrentes. Daardoor kunnen mensen makkelijk veel geld lenen voor het kopen van een huis. De laatste maanden lopen de hypotheekrentes wel weer snel op nu centrale banken het lenen van geld duurder maken.

Het Kadaster registreerde in mei 15.749 woningtransacties. In april van dit jaar telde het Kadaster nog bijna 16.000 transacties. In de eerste vijf maanden van dit jaar zijn ruim 75.000 woningen verkocht en dat is een kwart minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Begin 2021 werden alle huizenkopers onder de 35 jaar tijdelijk vrijgesteld van de overdrachtsbelasting en daardoor werden er toen meer woningen verkocht. Sinds april vorig jaar geldt aanvullend dat een woning dan niet duurder mag zijn dan 400.000 euro.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws