Nieuws Actueel

Hypermodern zachtfruitcentrum in Breda

Breda, de regio met veel aardbeientelers, heeft er een hypermodern zachtfruitcentrum bij. Het centrum van The Greenery aan de Leursebaan is vrijdag opgeleverd en wordt nu ingericht. Begin 2017 moet de productie in het nieuwe centrum starten, schrijft BN De Stem.

Nicole Roelands | Foto: Ron Magielse 3 november 2016

Thegreenery

In een klein jaar tijd zijn de oude loodsen gesloopt en de nieuwbouw uit de grond gestampt. Het nieuwe centrum is speciaal ingericht voor zachtfruit (aardbeien, kersen, pruimen en rabarber) en asperges. In het seizoen verwacht het bedrijf zo'n 25 miljoen kilo aardbeien per jaar te kunnen verwerken en 4 miljoen kilo asperges. Aardbeien en asperges zijn dan ook de hoofdmoten voor The Greenery in Breda. "En er is zelfs nog de ruimte om te groeien", vertelt Gerard van Loon, productmanager bij The Greenery.

Verpakkingsmachines

Het pand aan de Leursebaan is opgedeeld in twee delen: een verpakkings- en emballagehal. In de verpakkingshal zijn acht koelcellen met ieder een speciaal klimaat afgestemd op de fruitsoort. Zo worden de asperges verneveld, maar de aardbeien niet.

Naast de koelcellen komen diverse verpakkingsmachines te staan om zo de producten te verpakken naar de wens van iedere klant. "60 procent van onze klanten zijn retailers zoals supermarkten en de rest wordt verkocht via de veilingklok aan markthandelaren en snijderijen."

Een van de redenen voor de nieuwbouw was dan ook dat het aansluit op de eisen van de klanten. Zo wordt iedere asperge gewogen en mag een verpakking ook niet meer of minder wegen dan op de verpakking vermeld staat.

Maar voor het allemaal zo ver is, moet het centrum eerst nog worden ingericht en proefgedraaid. Dat gebeurt allemaal dit jaar nog. Begin 2017 moet alles op rolletjes lopen.

The Greenery

The Greenery is niet de eigenaar van de locatie, maar huurt het van vastgoedbelegger Warehouses De Pauw. The Greenery zegt de huur op van de huidige loodsen en neemt volledig intrek in het nieuwe pand. Daardoor komen wat loodsen leeg te staan. Er zijn enkele bedrijven die ruimtes huren op het terrein, maar zodra die contracten afgelopen zijn, wordt alles gesloopt en het terrein heringericht. "Dat is over anderhalf jaar", aldus directeur Rien van Ast.

Wat?

Bijna 1,4 hectare aan zachtfruitcentrum. Rondom het centrum ligt nog eens 20.000 vierkante meter aan terrein. Het zachtfruitcentrum is zo'n 11 meter hoog In totaal kunnen 23 vrachtwagens tegelijkertijd vracht lossen en ophalen. De nadruk ligt op aardbeien en asperges, maar ook kersen, pruimen en bessen worden er verwerkt. Aardbeien worden heel het jaar verwerkt, asperges van maart tot en met juni, kersen alleen in juni en later in het jaar pruimen. Er worden zo'n 140 doosjes aardbeien per minuut verpakt.