Nieuws Actueel

IATA blij met beslissing rechter om Schiphol-krimp af te wijzen

De internationale luchtvaartbranchevereniging IATA is blij met het oordeel van de rechter, die de Staat terugfloot voor het verlagen van het aantal vluchten via luchthaven Schiphol. Volgens topman Willie Walsh zorgt de uitspraak onder meer voor "cruciale stabiliteit" voor luchtvaartmaatschappijen.

ANP 5 april 2023

ANP050423144 1

Luchtvaartmaatschappijen en de IATA hadden een kort geding aangespannen tegen de Staat. Centraal stond de voorgenomen krimp op Schiphol van 500.000 naar 460.000 vluchten. De rechter oordeelde eerder op de dag dat de Staat niet de juiste procedure heeft doorlopen voordat de overheid de krimp op Schiphol aankondigde.

"De rechter heeft begrepen dat de Nederlandse regering haar verplichtingen heeft geschonden door processen te verkorten die haar wens om het aantal vluchten op Schiphol te verminderen, aan een kritisch onderzoek zouden onderwerpen", stelt Walsh. "Dit cruciale uitstel is goed nieuws voor de passagiers van Schiphol, het Nederlandse bedrijfsleven, de Nederlandse economie en de luchtvaartmaatschappijen."

Maar de strijd is nog niet gestreden, denkt Walsh. Hij verwijst daarbij onder meer naar de plannen van Schiphol om nachtvluchten te schrappen. Daarover heeft volgens hem geen overleg plaatsgevonden met luchtvaartmaatschappijen. Volgens Walsh begrijpen de maatschappij het belang van het oplossen van problemen als geluidsoverlast. Maar daarvoor moeten wel de juiste procedures worden doorlopen, aldus de IATA-baas.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws