Nieuws Actueel

Iets minder bedrijven failliet, totale aantal blijft laag

Het aantal bedrijven dat in juli failliet is gegaan is weer verder gedaald ten opzichte van een maand eerder. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden er vorige maand 147 bedrijven en eenmanszaken failliet verklaard. Dat waren er 16 minder dan in juni. Het statistiekbureau benadrukt dat het aantal uitgesproken faillissementen laag is in vergelijking met de periode voordat de coronapandemie uitbrak.

ANP 12 augustus 2022

ANP120822039 1

Foto: ANP.

De meeste faillissementen vielen in de bouwsector. Hier gingen 28 bedrijven ten onder, vier meer dan in juni. Relatief gezien vielen de hardste klappen in de sector vervoer en opslag.

Het aantal uitgesproken faillissementen piekte met 911 in mei 2013. Daarna nam dat aantal tot en met augustus 2017 af. Vervolgens bleef de trend tot medio 2020 redelijk vlak. Sindsdien is het aantal faillissementen afgenomen en werd in augustus 2021 een laagterecord bereikt, mogelijk ook geholpen door de coronasteun aan bedrijven. De generieke steun stopte in de loop van 2021.

Lees ook: Hoogleraar Ondernemerschap: 'Einde coronasteun lijkt (voorlopig) geen grote faillissementsgolf te creëren'

Het gemelde CBS-cijfer is gecorrigeerd voor het aantal zittingsdagen. Veel rechtbanken doen hun faillissementsuitspraken op een vaste dag in de week. Van die vaste dag, doorgaans de dinsdag, zijn er de ene maand meer dan in de andere maand.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws