Nieuws Actueel

IJscentrum vormt internationale ijscomanschool

Elk jaar volgen meer dan honderd ijsbereiders een cursus bij het IJscentrum in Wageningen. Jacques Vos (61) van het centrum: ,,Er zijn ijswinkels in Turkije, Suriname en Marokko, waarvan de ondernemers hier zijn opgeleid."

Redactie 14 juli 2016

Ijscoman

Een ijssalon begin je niet zomaar. ,,Nee, en dat merken mensen die zich hier voor een cursus aanmelden ook snel. Vooral het aspect van de hygiëne vergt veel kennis en een grondige aanpak. Een groot deel van je werk bestaat uit schoonmaken."

Schortte het aan goede hygiëne in de ijssalons bij de start van het IJscentrum in 1999?,,In het Algemeen Dagblad had een vernietigend oordeel over de Nederlandse ijssalons gestaan. Nederland telde zo'n 250 ijssalons, waarvan er 110 waren getest. Het gros kwam er slecht uit. Voorzitter Maarten Colijn van Fastservice Koninklijke Horeca Nederland wilde een beter imago voor het ambachtelijke ijs. Samen met de vakschool hebben we gekeken hoe we het niveau konden opkrikken. Het IJscentrum was vanaf dag één een succesvolle opleiding."

Hoe hebben jullie dat voor elkaar gekregen?,,Door het vakmanschap van meester-ijsbereiders te combineren met de kennis van leveranciers. Het doel: in zo weinig mogelijk tijd de ijsbereiders zo veel mogelijk meegeven. Het gaat erom dat ze weten hoe een ijssalon te runnen. Een echt goede ijsbereider word je nooit op school. Daar komt ervaring bij kijken. Je wordt al doende beter."

Telt Nederland meer ijssalons door het IJscentrum?,,Er zijn nu meer dan vierhonderd ijssalons. Maar niet iedereen die hier het vak leert, begint een salon in Nederland. Sommige oud-leerlingen beginnen in het buitenland een ijssalon. Of ze gaan met de opgedane kennis terug naar hun land van herkomst. Naar Turkije, Suriname of Marokko bijvoorbeeld."

Ontstaat door jullie opleiding niet een gebrek aan variatie?De mensen die het vak hier leren, kunnen hun kennis creatief toepassen. Bovendien gaan ze met verschillende leveranciers in zee en gebruiken ze hun eigen ingrediënten. Wij zijn onafhankelijk."

Levert die creativiteit nog vreemde smaken op?,,In het weekend dat de Giro d'Italia door Wageningen kwam, hebben we met spinazie-, aardappelen- en paprika-ijs voor de Italiaanse driekleur gemaakt."

Wat is het lekkerste ijs?,,Malaga vind ik een van de beste soorten. En ik houd van kruidnagelijs. Kruidige, warme smaken hebben mijn voorkeur."

Gerelateerde artikelen:

Alfons ijscreaties bijna de allerbeste ijssalon

IJsbranche populair onder startende ondernemers

IJssalon breidt uit naar Namibië

Utrechtse ondernemer introduceert frikandellenijs