Nieuws Actueel

'Ik ben tussen de oliebollen geboren'

Gezichten krijgen een naam in de Gelderlander, omdat ze het waard zijn gehoord te worden. Deze week: Rochér Meurs en Patricia Hagen uit Arnhem.

Berrie van Helden | Foto: Rolf Hensel 2 november 2016

Oliebollen arnhem kraam

Als kereltje van een jaar of 3 bakte Arnhemmer Rochér Meurs zijn eerste oliebol. "Mijn opa pakte mijn hand en schepte zo bolletjes beslag in de olie die we er even later als echte oliebollen uithaalde. Ik was zo trots als een pauw."

Generatie

Het leven van de 49-jarige Meurs staat in het teken van oliebollen. "Ik ben als het ware in de oliebollenkraam geboren. Generatie op generatie bakte oliebollen", zegt Meurs, die eind van het jaar al meer dan dertig jaar oliebollen verkoopt vanuit de gebakkraam aan het Willemsplein in Arnhem.

Op eigen benen

Op 16-jarige leeftijd kreeg Meurs zijn eerste oliebollenkraam. Die stond in winkelcentrum De Drieslag in Arnhem-Zuid. "Ik was te jong, maar ik kreeg een ontheffing van de rechtbank. Ik was net droog achter de oren, maar ik stond toen al op eigen benen."

Opluchting

Uiteindelijk vond Meurs zijn vaste stek aan het Willemsplein. Die dreigde hij dit jaar kwijt te raken als gevolg van een verandering in het toewijzingsbeleid, maar de politiek stak daar een stokje voor. Tot grote opluchting van Meurs. "Wij hebben er slapeloze nachten van gehad."

Drukker

Voor de komende drie jaar is Meurs verzekerd van de stek. Vroeger verkocht hij er meer oliebollen. Toen was het er drukker. "Maar nog altijd is het een prima plek." Dat beaamt zijn partner Patricia Hagen (41), die hier al 25 jaar oliebollen bakt. "Ik moest in het begin wel even wennen aan de lange werkdagen. We gingen door tot elf, twaalf uur 's avonds." Nu voelt ze zich er thuis. "Ik kom niet uit een oliebollenbakkersfamilie. Maar ik vind het leuk oliebollen te verkopen en mensen te zien terugkomen omdat ze onze bollen lekker vinden."

Concurrentie

De meeste oliebollen worden nog altijd op oudejaarsdag verkocht. "Vroeger echt duizenden. Tegenwoordig door de concurrentie van bakkerijen en vooral supermarkten nog zo'n 1.000 op 31 december. Maar bij ons krijg je in elk geval verse oliebollen. Elke dag opnieuw. De bollen die we op een dag niet verkopen, gooien we weg."

Gerelateerde artikelenInkijkje in de economie van een bollenkraam'Afzien' in de wachtrij voor een topoliebol van VoskampOefenen, oefenen, oefenen voor de perfecte oliebol