Nieuws Actueel

IMCD en Galapagos dalen op positief Damrak na cijfers

Chemicaliëndistributeur IMCD en biotechnoloog Galapagos behoorden vrijdag tot de grootste dalers op de Amsterdamse beurs. AEX-fonds IMCD boekte afgelopen jaar recordresultaten ondanks de moeilijke marktomstandigheden. Ook keert het bedrijf meer dividend uit. Beleggers hadden echter op meer gehoopt en stuurden het aandeel dik 4 procent omlaag, waarmee het de grootste daler was in de AEX-index.

ANP 24 februari 2023

ANP240223088 1

Ook de resultaten van Galapagos vielen duidelijk niet in de smaak bij beleggers. De biotechnoloog zag de omzet afgelopen jaar licht stijgen dankzij de verkopen van zijn ontstekingsremmer Jyseleca, maar zakte dieper in de rode cijfers. Volgens topman Paul Stoffels was 2022 een jaar van transformatie en verandering. Het aandeel werd ruim 3 procent lager gezet en tikte het laagste koersniveau in zeven jaar aan. Galapagos was daarmee de grootste verliezer in de MidKap.

De stemming op de Europese beurzen was verder gematigd positief. Beleggers kijken vooral uit naar de favoriete maatstaf voor de inflatie van de Amerikaanse Federal Reserve, die later op de dag wordt bekendgemaakt. Die geeft mogelijk meer inzicht in de toekomstige rentestappen van de centrale bank. Bij een afkoelende inflatie zou de Fed mogelijk spoedig kunnen stoppen met het verhogen van de rente om de inflatie af te remmen.

Duitse economie

De AEX noteerde in de ochtendhandel 0,3 procent in de plus op 758,13 punten. De MidKap klom een fractie tot 1014,28 punten. De beurzen in Londen en Parijs wonnen 0,3 procent. De DAX in Frankfurt bleef ongewijzigd na een sterker dan verwachte krimp van de Duitse economie in het laatste kwartaal van 2022. De kans op een recessie in de grootste economie van Europa is daardoor toegenomen.

Ajax verloor dik 2 procent. De beursgenoteerde voetbalclub ligt uit de Europa League na het verlies tegen de Duitse club Union Berlin.

BASF en IAG

BASF zakte 4,5 procent in Frankfurt. Het Duitse chemieconcern dook vorig jaar in de rode cijfers en gaat 2600 banen schrappen om kosten te besparen nu het niet langer gebruik kan maken van goedkoop Russisch gas. Doordat Rusland de gaskraan naar Duitsland heeft dichtgedraaid zag BASF de gasrekening met 2,2 miljard euro stijgen in 2022.

In Londen verloor IAG ruim 2 procent. Het moederconcern van British Airways, Aer Lingus, Iberia en Vueling boekte afgelopen jaar weer winst dankzij het sterke herstel van de coronacrisis. Ook neemt IAG de Spaanse luchtvaartmaatschappij Air Europa over voor 400 miljoen euro.

Euro en dollar

De euro was 1,0591 dollar waard, tegenover 1,0592 een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,9 procent duurder op 76,09 dollar per vat. Brentolie steeg 1 procent in prijs tot 82,99 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws