Nieuws Actueel

In hotels kan meer dan slapen

Dit weekeinde is het voor de vijfde keer Hotelnacht in Amsterdam. 45 hotels doen mee; behalve dat je er kunt slapen voor een fijne prijs (125 euro voor een nachtje Amstel!) is het de hele nacht overal feest. Het Parool sprak met organisator Vincent van Dijk.

Eva Hofman | Foto: Marijke Stroucken 14 januari 2017

Hotelnacht vincentvandijk 5

Als Vincent van Dijk (42), organisator van de Hotelnacht, zegt dat hij het liefst in een hotel zou wonen, overdrijft hij niet. Sterker nog, door wat problemen met een verkeerd gehuurde woonboot zag hij zich in 2010 genoodzaakt precies dat te doen. Een jaar lang sliep hij elke nacht in een ander Amsterdams hotel. Het boek Amsterdam slaapt is eruit voortgekomen. En misschien nog wel leuker: Hotelnacht. Komend weekend voor de vijfde keer. "Deze editie wordt het grootste succes tot nu toe."

De koning te rijk voelt hij zich, en zo ziet hij er ook uit, comfortabel met een kop thee bij het haardvuur in hotel Seven One Seven aan de Prinsengracht. Hier komt hij om te genieten van de luxe of, zoals vandaag, om te werken. Vraag hem niet of hij een lievelingshotel heeft.

Waarom niet?

"Voor mij is dat alsof je aan een ouder vraagt wie zijn favoriete kind is. Het is de allermoeilijkste vraag, en ik heb ook niet één antwoord. Als ik lekker verwend wil worden, ga ik naar het Conservatorium Hotel; als ik naar iets chics wil, ga ik naar Seven One Seven of het Amstel Hotel. Als ik van mooi design wil genieten, ga ik naar het Lloyd Hotel. Ik zit bijna elke dag in een hotellobby te werken."

Ben je niet een beetje een hotelsnob geworden?

Lachend: "Misschien wel ja. Maar ik ben ook heel gelukkig in een leuk hostel hoor! Wat voor mij het belangrijkst is, is sfeer. Ik kan bijna overal wel slapen, desnoods met een gedeelde douche, maar als het er niet gezellig is, ben ik weg. Verder moet het natuurlijk schoon zijn. Goede internetverbinding en voldoende stopcontacten vind ik ook heel belangrijk."

Waarom Hotelnacht?

"Stel je hebt vrienden uit een ander land op bezoek en ze vragen in welk hotel ze kunnen verblijven. De meeste Amsterdammers staan dan met hun mond vol tanden. Ze vergeten het vaak, maar Amsterdammers zijn de ambassadeurs van hun eigen stad."

Hoe ziet het er dit jaar uit?

"45 hotels doen mee, en reken maar dat ze voorbereid zijn op een groot feest. Net als bij de Museumnacht kunnen bezoekers bij alle feesten in- en uitlopen met een polsbandje à 25 euro. Zo is er een silent disco in het Marriott en een poolparty in het Amstel Hotel. Tegenwoordig beginnen wij organisatoren al voor de zomer met plannen. Vijf jaar geleden had ik niet kunnen dromen dat het zo groot zou worden."

Echt niet?

"Nee. Het eerste jaar kostte het ontzettend veel moeite om hotels enthousiast te krijgen. Uiteindelijk kregen we 35 hotels zo ver om een nachtje hun deuren open te zetten, maar die waren totaal niet voorbereid op de mensenstroom die op het evenement afkwam. De drank was bijvoorbeeld bij sommige hotels al halverwege de avond op. Dat gaat nu wel anders."

Hebben hotels nog steeds zo'n slecht imago onder Amsterdammers?

"Amsterdammers klagen altijd wel ergens over. Drukte in de stad is het grootste beklag, en hotels worden verantwoordelijk gesteld. Hotels zijn er bij ons vooral voor de toerist en de economie, de lokale bevolking komt er eigenlijk niet. Dat is jammer, want hotels zijn echt niet alleen om in te slapen. In andere metropolen zoals New York zie je de lokale bevolking wel gewoon in hotelbars of -restaurants. Eten, werken, socializen. Hier begint dat pas net op te komen."

Is de klacht over drukte dan niet reëel?

"Jawel, maar ik denk ook dat Amsterdam eraan moet wennen dat het een wereldstad is. Niemand klaagt op Times Square dat het te druk is, maar als er veel mensen op de Dam zijn, is dat ineens heel erg."

Is een hotelstop niet de manier om die drukte te verminderen?

"Nee, er is al een flink tekort aan hotelkamers. Amsterdam moet alleen een ander soort toeristen aantrekken. En daarmee bedoel ik niet rijke toeristen, maar wel leuke toeristen. Er zijn bijvoorbeeld ook heel mooie budgethotels, zoals het Generator Hostel in het Oosterpark. Daar komen backpackers met smaak, maar ook zakenmensen."

Gaat Hotelnacht de komende vijf jaar net zo hard doorgroeien?

"Het gaat heel goed met de hotellerie. Zelfs in januari, normaal een rustige maand, moesten we sommige hotels smeken om wat kamers vrij te houden voor Hotelnacht. Ik ben op gesprek geweest in Edinburgh en New York, die willen het concept overnemen. Dit jaar kost een kamer in de categorie Creative 55 euro, Premium is 75 euro en Luxury 125 euro - dat is dus ook voor het Amstel Hotel."

"Misschien groeien we niet zo hard door in Amsterdam, maar mochten de hotels ooit niet meer mee willen doen, dan gaan we gewoon een Airbnb-nacht houden. Hoewel, ik denk dat Airbnb zijn beste tijd wel heeft gehad. Mensen gaan op een gegeven moment toch wel weer kiezen voor de luxe en de service."

De 'Tip Tien' van Vincent

1 The Grand Budapest Hotel (Conservatorium Hotel)Dit luxehotel wordt tijdelijk omgetoverd tot The Grand Budapest Hotel. Hier wordt de excentrieke film van Wes Anderson vertoond, geniet je van Lobby Boy-cocktails en kun je liefdesbrieven laten schrijven door Lettres D'Amour.

2 Slopende Silent Disco (Marriott Amsterdam)

De verbouwing van het Marriott aan het Leidseplein is in volle gang. Op de bouwplaats kun je onder het genot van een gin & tonic losgaan op de Silent Disco en in hotelbar Sorel's bestel je Deconstructed Cocktails.

3 Amstel's Pool Party (InterContinental Amstel Hotel)

Voor het eerst in zijn 150-jarige geschiedenis opent het iconische Amstel Hotel zijn health club voor een chique poolparty. Relax aan het zwembad met Moët & Chandon champagne of dans op de beats van de dj.

4 Closing Party: Roomservice (Hotel Arena)

Net als tijdens de allereerste editie organiseert Hotelnacht het legendarische eindfeest Roomservice. Dit keer in de clubkerk van het volledige verbouwde Hotel Arena. Met te gekke acts en waanzinnige dj's als Doppelgang, Joshua Walter en Maria Helena.

5 Bloody Breakfast (The Exchange Hotel)

Vroege vogels kunnen van 6.00 uur tot 11.00 uur ontbijten met relaxte tunes van dj-duo George & Jimmy, waarna iedereen weer opgeladen aan the day after kan beginnen.

6 Ballenbak XXXL (art'otel amsterdam)

Haal je inner child naar boven en jump in de enorme ballenbak voor grown-ups! Bekogel elkaar met ballen terwijl je losgaat op de discobeats.

7 Hallelu-Ja, ik wil! (Renaissance Hotel)

In de Koepelkerk van het Renaissance Hotel waan je je in een romantische bruiloftsfantasie met een honeymoon-Vip Lounge Suite en een leuke line-up van dj's.

8 Bluespoon Dessert Extravaganza (Andaz Amsterdam)

Toetjesfanaten kunnen terecht bij dit overdadige dessertevenement bij BlueSpoon

9 Cocktail Curling bij DoubleTree by Hilton Amsterdam CS

Beleef deze winterse sport samen met vrienden, terwijl je geniet van het uitzicht over de stad en een cocktail in je hand.

10 Amsterdamse Middag aan de Gracht (Hotel Seven One Seven)

Onder het genot van uit Amsterdam afkomstig bier, jenever en vermout en Amsterdamse hapjes, kun je luisteren naar een historische lezing van Mark Zegeling over de bekende KLM-huisjes.

Voor deze evenementen is een Hotelnacht Ticket nodig. Dit is te koop via hotelnacht.nl. Voor sommige evenementen en Hotelnacht diners/brunches worden aanvullende kosten gerekend en is een reservering noodzakelijk. Actuele informatie is te vinden op www.hotelnacht.nl/ programma

Gerelateerde artikelen Hotelnacht geen succesDe zevenregels van hotelier meneer ReimersZwolle is in trek als 'hotelstad'