Nieuws Actueel

In regio Utrecht worden de beste bollen gemaakt

Drie bakkers uit de regio Utrecht staan in de top 10 van de AD Oliebollentest. In IJsselstein, Bunnik en Utrecht worden de beste oliebollen gemaakt, schrijft het AD.

Bernie van Unen | Foto: Koen Laureij 28 december 2016

Oliebollen 18

Bakker Jeroen Brokking staat met twee oliebollen in de top van het klassement. Met de Brokking-bol won hij de tweede prijs en de bol van zijn compagnon Patrick Roelofs (Bakker Roel) werd als achtste getest.

,,Drie jaar geleden zijn we gefuseerd'', legt Brokking uit. ,,Roelofs is meer de winkelmanager, ik de bakker. Voor Bakker Roel heb ik het recept gebruikt van twee jaar geleden. Toen wonnen we de Oliebollentest. Die bol heb ik iets veranderd. Voor mijn bakkerij gebruik ik een ander recept. Wat dat is, vertel ik niet. Dat is geheim. Ik vind het wel heel erg gaaf dat mijn twee bollen zo hoog scoren.

Rare nasmaak

,,In het begin heb ik ooit eens een beetje cognac in het beslag gedaan'', vervolgt Brokking. ,,Daar werd ik direct op afgerekend. Een rare nasmaak maakte de jury er van.''

Voor Brokking is een topklassering in de AD Oliebollentest erg belangrijk. Zijn omzet stijgt daarmee flink. Gisteren verkocht hij al zo'n 4.000 bollen in IJsselstein. Hij hoopt dit jaar de grens van 200.000 stuks te passeren.

,,Twee jaar geleden verkochten we met die eerste plaaats 160.000 oliebollen. In de laatste dagen bakken we 24 uur per dag oliebollen. Die gaan naar de zeven winkels in de regio en naar derden, zoals bijvoorbeeld regionale supermarkten die graag mijn oliebollen willen verkopen.''

De bollen worden in een grote hal gebakken. ,,We hebben daar vijf baklijnen die 12.000 tot 15.000 oliebollen per uur kunnen verwerken. Met vrachtwagens worden die naar de winkels gebracht. We moeten wel vol aan de bak.''

Het scheelde niet veel of Brokking had zijn bedrijf moeten sluiten. In februari dreigde hij bankroet te gaan. Een afnemer kwam zijn afspraken niet na. ,,Dat is verleden tijd, een moeilijke periode ook, maar ik kijk liever naar de toekomst. Deze prijs is een mooie waardering voor het werk dat we hebben verricht. Ik denk dat we op de goede weg zijn.''

Brokking hoorde half december al dat hij in de top 5 was geëindigd, net als bakkerij Vroeg uit Bunnik. Die werd uiteindelijk vierde. ,,Vorige week donderdag hoorden we het: tweede. Mooi, een beetje zuur, net geen eerste. Het zit erg dicht bij elkaar.''

Brood- en Banketbakkerij Sterk uit Nieuwegein werd elfde in de test.

un.reageren@ad.nl