Nieuws Actueel

In Woerden zorgt AD Oliebollentest voor gemengde gevoelens

Bakkerij Brokking werd tweede in de AD Oliebollentest. Verderop in hartje Woerden kwam gebakkraam Muller niet verder dan de onderste regionen. Het AD zocht beide oliebollenbakkers nog eens op.

Marlous van Merkenstein | Foto: Rianne den Balvert 29 december 2016

2812 Oliebol utrecht

Wim Muller (66) van de Oud Hollandse Gebakkraam Muller op de Westdam in Woerden was helemaal klaar voor de komst van het AD-testpanel: de olie was schoon en de krenten geweld. Hij eindigde gisteren op plek 146 van de 160 in de jaarlijkse AD-oliebollentest.

Score

De score: een 3. Zijn oliebollen werden beoordeeld als 'taai en klef'. Daar staan hij en zijn vrouw Jose (68) wel even van te kijken. "We verdienen hier al 38 jaar ons brood mee. Ik sta achter het product, de oliebollen zijn goed."

Familierecept

Muller komt naar eigen zeggen uit een echte oliebollenfamilie. Het recept gaat van vader op zoon. In 2011 eindigden de oliebollen van zijn zoon, van hetzelfde recept, op de 2e plek in de test van AD. Een goede bol valt of staat volgens Muller met het recept. "En dat hou ik natuurlijk geheim." Verder is de kwaliteit afhankelijk van de baktemperatuur en de olie. Muller: "Wij bakken de bollen in zuivere arachideolie, de beste olie die er is."

Steun

Belachelijk, reageert een echtpaar dat oliebollen komt halen bij de Mullers. De uitslag maakt hen kwaad. "We zijn speciaal vanuit Harmelen hierheen gekomen om onze steun te betuigen." Muller heeft veel trouwe klanten, vertelt hij. "Er gaat elk jaar een paar ton aan bloem doorheen om iedereen te voorzien."

Uitverkocht

Voor de medewerkers van Bakkerij Brokking in de Rijnstraat was het openslaan van het AD gistermorgen aangenamer dan voor Muller: hun bollen eindigden op de de tweede plaats. De voorraad van de woensdag is inmiddels al bijna uitverkocht.

Druk

De oliebol wordt door AD bejubeld om de 'krokante korst en de mooie smaakaccenten.' Sinds een uur of 11.00 is het druk in de zaak. "Alsof ze de krant hebben gelezen en na de koffie denken 'ik ga eens een paar oliebollen halen'", verklaart een medewerkster de drukte.

Opschalen

Het aantal oliebollen voor de donderdag is dan ook al op opgeschaald, dan worden er 1.500 gebracht. De lekkernij wordt namelijk gebakken in de hoofdvestiging van Brokking in IJsselstein.

Comeback

De bakker heeft een paar turbulente jaren gehad. In 2014 was het bedrijf winnaar van de AD-oliebollentest, ruim een jaar later dreigde een faillissement. Dat de zaak nu een comeback maakt, vindt filiaalhoudster Janneke Boele 'echt geweldig' voor eigenaar Jeroen Brokking.

10.000

"Eerst bijna bankroet en nu dit succes. Het gaat nu al als een speer terwijl oudjaarsavond pas over dagen is." Mensen komen volgens haar vanwege de kwaliteit van de oliebol, maar inmiddels trekt ook de naamsbekendheid klanten naar de zaak. Ze verwacht dat deze week in totaal zo'n 10.000 oliebollen door de vingers gaan. "Als het niet meer is. Het is altijd een aparte periode. Je verzet als team een hele hoop werk." Zelf kan ze de oliebolllen ook waarderen. "Ik ben geen oliebollenmens, maar deze zijn gewoon heel goed."