Nieuws Actueel

Inflatie eurozone stijgt naar nieuw record van 9,1 procent

De inflatie in de eurozone is in augustus gestegen naar een nieuw recordniveau van 9,1 procent, aangejaagd door de aanhoudend hoge prijzen voor energie en levens- en genotmiddelen. Dat meldde het Europese statistiekbureau Eurostat. In juli bedroeg de inflatie in de eurozone nog 8,9 procent op jaarbasis.

ANP 31 augustus 2022

ANP310822101 1

De inflatie kwam wat hoger uit dan verwacht, want economen hadden in doorsnee op 9 procent gerekend. De sterk stijgende consumentenprijzen zetten de koopkracht van huishoudens onder druk. Daardoor kan de economie schade oplopen omdat consumenten de hand meer op de knip gaan houden om geld te besparen.

Het statistiekbureau in Luxemburg meldt de cijfers via de Europese geharmoniseerde meetmethode, die in het leven is geroepen om de inflatiegegevens van verschillende Europese landen goed met elkaar te kunnen vergelijken.

Rente verhogen

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zei eerder op de dag dat in Nederland de inflatie in augustus is uitgekomen op 13,6 procent, tegen 11,6 procent in juli. Het CBS publiceert later het maandcijfer over de inflatie volgens zijn eigen rekenmethode. Daarin worden onder andere de kosten voor wonen bijgehouden, zoals de huurprijzen. De Europese methode laat die buiten beschouwing.

De almaar oplopende inflatie vergroot de druk op de Europese Centrale Bank (ECB) om de rente nog sterker te verhogen. De ECB kwam vorige maand met een renteverhoging van een half procentpunt, de eerste keer dat de rente omhoog ging sinds 2011. Mogelijk zal de ECB volgende week de rente met driekwart procentpunt verhogen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws