Nieuws Actueel

Infographics maken wetenschap duidelijker

Mensen die dagelijks één glas bier drinken, lopen minder risico op hart- en vaatziektes dan geheelonthouders. Dat is een van de voornaamste conclusies die worden getrokken uit ingewikkeld, wetenschappelijk onderzoek.

Stephen Friedrichs | Foto: Gerard Burgers 8 september 2016

Infographics

Marjolein Pijnappels (34) en Barbara Wagensveld (36) van de Arnhemse studio Lakmoes maakten het onderzoek aan de hand van korte teksten en plaatjes inzichtelijk voor iedereen. De zogenaamde infographics vervaardigden ze op verzoek van het vermaarde Europese instituut Beer and Health, schrijft De Gelderlander.

InfographicsHet is een van de vele grote, internationale opdrachtgevers die door de Arnhemmers van infographics worden voorzien.

"Wij werken op het snijvlak van wetenschap en ontwerp", legt Pijnappels uit. "Complexe, wetenschappelijke publicaties maken we aan de hand van infographics begrijpelijk voor een breed publiek."

Pijnappels en Wagensveld studeerden biologie aan de Nijmeegse Radboud Universiteit en leken voorbestemd voor een loopbaan in de wetenschap. "Maar dat begon te wringen", zegt Pijnappels. "Als wetenschapper doe je verschrikkelijk veel onderzoek, publiceer je. Daar houdt het op. Ik wilde een stap verder gaan."

Eén oogopslagZes jaar geleden - Pijnappels werkte toen nog als onderzoekster aan de universiteit van Wageningen - begon ze met Lakmoes. Later sloot Wagensveld zich bij haar studievriendin aan.

Wagensveld: "Wat wij doen, past bij deze tijd. Want wie leest er nog lange, wetenschappelijke publicaties? Wij willen in één oogopslag laten zien waar iets om draait."

Dat is soms lastig, weet ze. "Een wetenschappelijk publicatie draait om nuances. Wij abstraheren tot de kern, proberen te prikkelen. De kunst is daarin toch een balans te vinden."

UniformInhoud, maar ook de vorm is belangrijk. Dat bleek wel bij de infographics die ze voor Beer and Health maakten. "De plaatjes worden in heel Europa gebruikt. Dat levert praktische problemen op. Want hoe uniform is een bierglas? Daar sta je niet bij stil, maar zo'n glas is in ieder land anders."

Een afbeelding van een man die alleen op een bankje een glas bier consumeert, kon uiteindelijk ook niet door de beugel. "We kregen te horen dat zo'n setting in Oost-Europa wel eens de associatie met zwervers kan opwekken."