Nieuws Actueel

Initiatiefnemers Kleine Melm geven niet op

De families Uyland en Haverkamp geven de moed niet op. Hun plannen voor het gebied De Kleine Melm langs de Eem in Soest krijgen na drie jaar praten nog steeds geen groen licht van de provincie Utrecht en de gemeente Soest. "We zijn elkaar nu zo dicht genaderd, dat we er nu geen streep door zetten", zegt Stan Uyland in het AD.

Piet van Dijk | Foto: Saskia Berdenis van Berlekom 14 maart 2016

Soest Plannen

De families verhuren er nu een sloep, roeiboten, bootjes met (fluister)motor en kano's, maar willen dat uitbouwen tot een voorziening met horeca. Verder willen ze één woning en wat gebouwen op het terrein slopen om er twee nieuwe huizen voor in de plaats te zetten.

ProblemenDat is één woning te veel, zegt de provincie. De families mogen dat volgens de provinciale regels pas als er minstens 1000 vierkante meter aan schuren wordt gesloopt. "Wij vinden dat te veel", zegt Uyland. "Er staan nog kleine schuren op het terrein, die gesloopt kunnen worden. We staan nota bene toe dat er een fietspad komt direct achter onze huizen, een totaal nieuwe eis van het college en niet van de Gemeenteraad. En alle woningen komen zó te staan dat een maximaal doorzicht op het open landschap gewaarborgd blijft. Dat is de eis."

Tweede punt van meningsverschil is het aantal vierkante meters horeca. De provincie hanteert de regel dat er 50 vierkante meter per woning aan horeca mag komen, dus totaal 100. De families mikken op een horecavoorziening van 180 vierkante meter en menen dat dit volgens afwijkingsregels mogelijk is.

Een probleem is ook dat de horeca met bootverhuur op een plek komt die slechts voor een deel de status recreatiezone heeft. Liever hadden de families het bij het gemaaltje geplaatst, maar de provincie eiste dat het aan de andere kant van het veerhuis op het terrein zou komen.

RecreatiezoneDe eigenaren willen nu bij de provincie gedaan krijgen dat de recreatiezone over het hele terrein komt te liggen. "Die zone is willekeurig over het terrein gelegd. Daar moet toch over te praten zijn." De gemeente heeft toegezegd hieraan mee te willen werken.

Derde punt van geschil is de verbreding van de Eemweg die de families zouden moeten betalen; de Eemweg - het laatste deel tot aan de Kleine Melm vanaf de A.P. Hilhorstweg gezien - voldoet nu niet voor een onderneming met een horecavergunning. De families willen twee passeerstroken aanleggen.

Uyland: "Dit is ook in eerste instantie overeengekomen met de gemeente. Volgens onze deskundigen zijn passeerstroken voldoende. Wij zien dat fietspad ook als een soort compensatie voor de bouw van één extra woning. Zelf hadden we liever een fietspad langs de A.P. Hilhorstweg." Hij verwacht desalniettemin dat er toch een overeenkomst komt. "De gemeenteraad heeft in ruime meerderheid aangegeven dat ze ons plan een verbetering voor het buitengebied vindt,'' zegt hij. ,,Het is van belang dat we nu met een goed verhaal bij de provincie aankomen."

De horeca die er komt vergelijkt hij met Theehuis 't Hooge Erf bij Lage Vuursche. "Er komen meer dan 100.000 wandelaars en fietsers langs onze locatie op jaarbasis, dan zou het toch mooi zijn als we deze zomer mensen de gelegenheid geven om van onze locatie en omgeving te genieten onder het genot van een kop koffie of iets anders", aldus Uyland.