Nieuws Actueel

Innovatiemarkt: technologische snufjes in de gezondheidszorg

Staat er over een paar jaar een robot aan ons ziekenhuisbed? Eentje die ons een glaasje water brengt en ons slaap lekker wenst? Het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht liet patiënten hier gisteren al even mee kennismaken. Dat schrijft het AD.

Salwa van der Gaag | Foto's: Victor van Breukelen 16 december 2016

Robot ziekenhuis innovatiemarkt

,,Hoi, ik ben Pepper. Een echte robot en vandaag ben ik in het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht op de innovatiemarkt." Het witte gevaarte met lichtgevende ogen trekt alle aandacht op de markt in de centrale hal van het ziekenhuis. Hij doet een dansje voor je als je het vraagt. Hij vertelt op wie hij verliefd is en geeft je een berisping als je per ongeluk tegen hem aanstoot.

,,Dit is grappig, maar ik heb liever geschoold personeel aan mijn bed", moppert een voorbijganger. ,,Gaat 'ie ook mijn billen wassen? Nee hoor, ik moet hier niets van hebben."

Innovatiemarkt

Om die reden organiseerde het ziekenhuis de innovatiemarkt ook. Om zowel patiënten als artsen kennis te laten maken met de nieuwste technologische snufjes. Ze worden nu nog niet gebruikt in het Albert Schweitzer, maar ze zijn niet meer ondenkbaar. ,,We zijn als ziekenhuis heel erg bezig met de zorg van vandaag. En een beetje van morgen. Maar we moeten ook kijken naar de zorg van overmorgen", zegt Ralph Bouman van het Albert Schweitzer ziekenhuis. ,,We willen mensen hier alvast een beetje aan laten wennen."

Zorg verrijken

Bouman vertelt dat het niet alleen om robots gaat, maar dat heel veel nieuwe technieken kunnen bijdragen aan de zorg. De hololens bijvoorbeeld. Max Verhorst legt uit wat dit is: ,,Je ziet de bestaande wereld om je heen, maar die omgeving kun je verrijken met objecten. Dit lijkt net echt. Dus niet zoals met Pokémon Go dat je opeens zo'n poppetje ziet, maar echt alsof het deel uitmaakt van je omgeving."

Ideaal voor studenten

Hij laat het zien en tovert zo een menselijk lichaam tevoorschijn, dat alleen zichtbaar is met de bril op. Hoe dichter je bij het lichaam komt, hoe meer details er zichtbaar worden. Spier voor spier en ieder orgaan is van alle kanten te zien. Pijltjes met naambordjes geven precies aan waar de lever zit en waar de maag. ,,Dit is ideaal voor studenten. Het is veel beter uit te leggen als ze het daadwerkelijk voor zich zien dan op een plaatje."

Augmented reality

Augmented reality, een beeld van de werkelijkheid waaraan elementen worden toegevoegd door een computer, gaat een steeds grotere rol spelen in ziekenhuizen vertelt Bouman. Nu al wordt het gebruikt in het Albert Schweitzer om patiënten die aan de dialyse zitten, af te leiden van hun pijn. Met een bril op wanen ze zich in Cuba op een groot feest of zitten ze in een achtbaan terwijl ze de zeer pijnlijke nierfunctievervangende behandeling ondergaan.

Virtual realitybril

Op de innovatiemarkt is ook een virtual reality bril uit te testen waarmee kan worden getekend. Het is een gek gezicht wanneer je iemand met de bril op met zijn armen door de lucht ziet maaien. In de wereld die hij op dat moment ziet, brengt hij figuren aan en allerlei kleuren. ,,Dat is hartstikke leuk voor kinderen die in het ziekenhuis liggen", aldus Bouman.

Aanvulling

Deze technologische snufjes zijn vooral aanvullingen op de gezondheidszorg. Maar zullen deze vernieuwingen er ooit voor zorgen dat de mens overbodig wordt? Dat een computer een operatie straks beter uit kan voeren dan een chirurg?

,,Ik denk zeker dat er banen gaan verdwijnen in de toekomst. Maar ik denk ook dat er ander soort banen worden gecreëerd. Dat hoort bij ontwikkeling en innovatie. Tien jaar geleden konden we ons ook niet voorstellen dat we onze mobiele telefoon altijd bij ons zouden hebben", zegt Bouman. ,,Een robot zal nog steeds geprogrammeerd en bestuurd moeten worden. En als een computer een operatie nauwkeuriger kan uitvoeren dan een mens is dat fantastisch. De zorgtaken blijven bestaan. Juist door deze toevoegingen krijgt personeel meer tijd voor een praatje en persoonlijke aandacht."

Japan

Robot Pepper is zeer geliefd bij het langslopende publiek. ,,Maar ik zou het niet willen in plaats van een zuster. Misschien dat het voor kinderen leuk is of voor eenzame mensen", zegt een oudere man die gebiologeerd naar het apparaat staat te kijken. ,,Of als het zwaar werk zou kunnen doen. Tillen bijvoorbeeld. Om de verpleegsters te ontzien."

Pepper is in Japan gemaakt en geprogrammeerd door het bedrijf Life Apps. ,,Dit is een gezelschapsrobot", vertelt Tim Driever van het bedrijf. ,,Hij kan mensen welkom heten en de weg wijzen. Hij kan vragen beantwoorden en signaleren als iemand op de grond ligt bijvoorbeeld. Dan kan hij hulp inschakelen. Je hebt ook robots die drinken rond kunnen brengen en kunnen tillen, maar dat kan deze robot niet."

Flinke investering

Techniek kost geld en het zijn flinke investeringen voor een ziekenhuis om augmented reality, 3D-printers of robots in huis te halen. ,,We gaan de komende jaren kijken welke technieken relevant zijn voor dit ziekenhuis", zegt Bouman. ,,Wat levert het op? En waar zijn artsen enthousiast over? Het moet de zorg wel daadwerkelijk verbeteren en zorgen voor een beter verblijf van de patiënt."

3D-printer

Artsen zijn bijvoorbeeld heel enthousiast over de 3D-printer waarover het Albert Schweitzer al beschikt. Met die printer worden organen van kunststof geprint. Die worden gebruikt in de opleiding om uit te leggen hoe het lichaam werkt. Maar het kan ook worden gebruikt om aan een patiënt uit te leggen wat er mis is.

Ethische vraag

Het ziekenhuis hoopt dat door deze dag te organiseren de angst voor robots en nieuwe technologiën wat afneemt. ,,De ethische vraag of we het wel fijn vinden dat robots ons leven gaan beïnvloeden, blijft bestaan", zegt Bouman.

,,Maar we kunnen onze ogen niet sluiten voor deze ontwikkelingen", gaat hij verder. ,,Ook onder artsen is het een omschakeling. Er zijn mensen die er niks van moeten hebben en artsen die graag meewillen. Ik ben bijna 40 en ik snap ook niks van Snapchat (een sociaal medium om foto's met vrienden te delen, red.). Het is even wennen, maar de voordelen kunnen gigantisch zijn. Een arts kan via augmented reality zien hoe een botbreuk er bijvoorbeeld uitziet. Dit kan weer schelen in operatietijd. Wie weet waar we over tien jaar staan."

Gerelateerde artikelen

Limolab zet op eigen wijze startups in de marktNederlandse ondernemers willen duurzame robots ontwikkelenSmart robotics: 's werelds eerste uitzendbureau voor robots