Nieuws Actueel

Internationale faam jubilerend Broekhuis

Bij de oprichting had Theo Broekhuis niet kunnen dromen dat de verkoop van die ene NSU Prinz zou leiden tot een groot familiebedrijf. Autobedrijf Broekhuis viert dit jaar het 50-jarig bestaan.

Van onze redactie 23 februari 2016

Broekhuis frans nikkels

Honderden auto's staan er op het 'kerkhof'. Bijna hetzelfde aantal wordt gebruikt voor de handel. Autobedrijf Broekhuis krijgt wereldwijd faam door de distributie van auto-onderdelen en de verkoop van (schade) auto's. ,,Ons motto is; stilstand is achteruitgang", zegt Theo Broekhuis. "We hebben altijd gezorgd dat we alle regels en wetten een stap voor waren. Alles is gescand en geordend. Van meet af aan vangen we al olie uit geperste auto's op."

GokHet was een gok die oprichter Theo een halve eeuw geleden nam. ,,Ik was metselaar en had een grote interesse voor auto's", vertelt hij over de oprichting. ,,Uit hobby kocht ik een NSU Prinz voor de handel. Diezelfde dag nog verkocht ik 'm. Gelijk had ik de smaak te pakken en kocht twee nieuwe auto's."

In die periode had Theo vorstverlet. Hij maakte met zichzelf de afspraak dat als de autohandel binnen een maand goed liep, hij de speciekuip en troffel vaarwel zou zeggen. ,,De bouw heb ik nooit meer gezien", lacht de nestor. ,,Mijn moeder was er minder blij mee. Dan riep ze: al dat humpelpumpelvolk um 't hoes. Maar toen ze zag dat het goed draaide, was ze er zelf net zo druk mee."

FamiliebedrijfTheo trouwde met Marietje, die de boekhouding op zich nam, de telefoon beantwoordde en de zaak schoon hield. Inmiddels zijn ook zoon Wilfried en dochter Sylvia werkzaam in het bedrijf. Wilfried: ,,Ik ken niet anders. Als jongetje ging ik met mijn vader mee om auto's te kopen. Dat ik er later zelf zou gaan werken was een logische stap."

Toch vond Theo het belangrijk dat zijn zoon eerst de voeten bij andere bedrijven onder de tafel stak. Wilfried werkte daarom een tijdlang als internationaal vrachtwagenchauffeur en ging in Amerika aan de slag bij een demontagebedrijf. Vanaf haar twaalfde helpt dochter Sylvia mee aan de balie. Vier jaar later kwam ze officieel in dienst. ,,Het is een echte mannenwereld, maar dat vind ik alleen maar een voordeel. Ik werk liever met mannen dan met vrouwen."

WereldwijdAutobedrijf Broekhuis levert wereldwijd vooral onderdelen van jonge auto's. Van Peru tot Zweden weten ze Albergen te vinden. ,,We krijgen klanten die hier een schadeauto kopen en ermee terugrijden naar Kazachstan", geeft Wilfried een voorbeeld. ,,Wel verantwoord, daar staan we op."

Het internationale karakter maakt dat er soms lieden komen met minder goede bedoelingen. ,,In de loop der jaren ontwikkel je daar wel een oog voor", merkt de zoon op. ,,Bij twijfel vragen we door. We werken niet mee aan praktijken die niet deugen. Er is hier een behoorlijke sociale controle. Toch ontkomen we er niet aan en hebben we 's nachts wel eens dieven gepakt die kleine spullen wilden stelen. Sinds de handel grotendeels via internet loopt, is het aantal diefstallen een stuk minder." Samen met tien vaste medewerkers en vier parttimers houdt het bedrijf een stevige voet aan de grond. Vanwege het gouden jubileum trakteerde de familie haar medewerkers op een ontbijt met een helikoptervlucht.

Foto: Autosloperij Broekhuis, vlnr: Wilfried Broekhuis, Frane en Sylvia Kemna - Broekhuis , Marietje en Theo Broekhuis, de oprichters van de firma (Frans Nikkels)