Nieuws Actueel

Intersafe: surveilleren in elektrische auto's

Zes bedrijven strijden om de DAM Prijs voor de duurzaamste Amsterdamse mkb'er. Beveiligingsbedrijf Intersafe, dat alleen elektrische auto's gebruikt voor zijn surveillances, vertegenwoordigt stadsdeel West. Het Parool sprak met het bedrijf waar duurzaamheid de aandacht krijgt.

Bart van Zoelen | Foto: Eva Plevier 15 oktober 2016

Intersafe duurzaam elektrisch rijden auto

De beveiliging is nou niet een branche waarin duurzaamheid vanzelfsprekend is. Beveiligingsadviseur Matthijs van der Winden kan dat alleen maar beamen. "Dit is een heel stoere omgeving, een stoer vak." Zijn collega's stonden niet te juichen toen Intersafe vier jaar geleden met elektrische auto's ging rijden. "We hebben toen ook wel hilarische taferelen gehad, mannen die zelfs de airco en de radio hadden uitgezet om met het laatste restje stroom terug op kantoor te komen."

Geruisloos

Inmiddels weten ze niet beter. Met onderlinge wedstrijden trainen ze zichzelf om zuinig te rijden. "Als je er goed mee omgaat, is het geen beperking." Het kan zelfs een voordeel zijn. Als 's nachts op een stille bouwplaats een sonore dieselbrom klinkt, weten koperdieven wel hoe laat het is. Beveiligers die geruisloos aan komen rijden, hebben zelfs nog tijd om de politie te bellen. "We noemen het: onze fluisterstille surveillance."

Zonnepanelen

Binnenkort worden de zes elektrische auto's zelfs opgeladen door zonnepanelen op het dak. Het overschot wordt op kantoor gebruikt. "Wij zijn toch vooral 's nachts op de weg, dus de auto's staan overdag te laden."

Duurzaamheid

De aandacht voor duurzaamheid verklaart Van der Winden als een persoonlijke keuze van eigenaar Ron Scheffer. "Ons bedrijf werkt alleen in Amsterdam, al 25 jaar. Hij komt uit Amsterdam en wilde wat terug doen voor de gezondheid en de kwaliteit van de lucht in de stad." Dat zit soms in kleine dingen: bij de inkoop, zoals de schoonmaak, is duurzaamheid ook een overweging. Maar ook de gezondheid. Op kantoor wordt gezorgd voor vers fruit en zijn altijd gezonde maaltijden voorhanden, om nachtelijke tussenstops voor fastfood te ontmoedigen. Ook is er een fitnessruimte waar twee keer per week een personal trainer aanwezig is, wat door de breedgeschouderde beveiligers meteen als een prettige secundaire arbeidsvoorwaarde wordt opgevat.

Valse meldingen

Verder was de jury die Intersafe aanwees als winnaar in stadsdeel West enthousiast over de werkwijze van het beveiligingsbedrijf. Met niet alleen surveillanceauto's, maar ook een meldkamer en een eigen technische dienst kan Intersafe storingen in een alarmsysteem snel verhelpen. Dat is ook in het eigen belang omdat Intersafe, anders dan andere beveiligingsbedrijven, geen valse meldingen in rekening brengt. Want nog beter dan elektrisch rijden is helemaal niet uitrukken. "Hoe minder wij rijden, hoe minder auto's op de weg."

Stemmen kan tot 30 oktober op amsterdam.nl/damprijs

Gerelateerde artikelen:Zelf maken wat de fabriek nog niet doetSolar team Twente wint 24 uurs-race voor zonneauto'sBlog: Elektrisch rijden moet sneller