Nieuws Actueel

Jan de IJscoman: 'Met kinderen van 40 jaar geleden, drink ik nu koffie'

"Thuiszitten? Ik wil onder de mensen zijn, een praatje maken, ik moet iets omhanden hebben. Daarom ben ik vier jaar geleden weer ijscoman geworden. Van mijn 18de tot mijn 32ste was ik 's ochtends lasser en 's middags ijscoman, want met alleen ijsjes verkopen kon ik het financieel niet bolwerken. Dat is ook de reden dat ik de ijscokar uiteindelijk heb verkocht."

Wieneke Wennekes | Foto: Jan Stads 17 maart 2016

Jan de ijscoman ijscoboer

"Een paar jaar geleden begon het weer te kriebelen, mijn pensioen kwam dichterbij. Ik vind het fijn te lezen en te vissen, maar dag in, dag uit? Nee, dat is niks voor mij.

Het seizoen gaat half maart van start. Eind februari begin ik met de voorbereidingen: de bus vanbinnen en vanbuiten grondig schoonmaken. Als alles weer blinkt, sla ik bij de leverancier ijs in, en kan de pret beginnen. Nog steeds ben ik een begrip in Raamsdonksveer en omstreken. Met de kinderen die veertig jaar geleden een ijsje bij me kochten, drink ik nu een bakkie koffie, terwijl hun kinderen een ijsje bestellen. Die blije kindergezichtjes, daar word ik zelf ook telkens weer vrolijk van.

De omgang met mijn klanten, jong en oud, voelt vertrouwd. Ik pak weleens een evenement in de regio, maar het liefst sta ik bij het buitenzwembad en in de dorpsstraten. 'En Jan, hoe gaat het dan?' Van zulk soort vragen word ik heel gelukkig."

Wie: Jan van Beek (68)Wat: Jan de IJscomanWaar: GeertruidenbergSinds: juni 2012Contact: jandeijscoman@ziggo.nl