Nieuws Actueel

John van Zweden, de Haagse behangkoning die klaarstaat om ADO te redden

Hij verdiende miljoenen met de verkoop van voetbalclub Swansea City en staat klaar om zijn zieltogende cluppie ADO Den Haag met een groep prominenten te redden. Maar eerst is de Chinese eigenaar aan zet: “Als zij denken dat ze winst uit ADO kunnen halen met een investering van 20 miljoen, dan laat ze dat proberen.” Maak kennis met John van Zweden, behangkoning met groen geel voetbalhart.

De Ondernemer 1 augustus 2017

John van zweden ado den haag behangkoning behangparadijs

De verstandhouding tussen ADO Den Haag en zijn Chinese grootaandeelhouder United Vansen blijft moeizaam. Onlangs werd bekend dat vertegenwoordiger Wang Hui het veld moet ruimen. De Haagse betaaldvoetbalorganisatie heeft nog steeds geen licentie voor het nieuwe eredivisieseizoen dat deze maand begint. Een investering van 3,9 miljoen euro om de begroting rond te krijgen, wacht nog op goedkeuring.

Overnemen

John van Zweden ziet het aan met lede ogen. De behangkoning heeft naar eigen zeggen een plan klaar liggen om de club over te nemen, met een groep voetbalprominenten, waaronder Kees Jansma, Martin Jol en John van Ringelenstijn. “Als we de club voor 3 à 4 miljoen kunnen overnemen met Haagse mensen, is dat geen probleem. Het plan ligt klaar”, zegt hij tegen BNR.

Lees ook: Zo komt het mkb-bedrijf Ajax aan 100 miljoen omzet

Niet te koop

Maar eerst zijn de Chinezen aan zet. “De club is niet te koop. Ze zeggen zelf dat ze er 20 miljoen in hebben gestopt en willen de club niet voor een paar miljoen verkopen. Nou, als zij denken dat ze winst uit ADO kunnen halen met een investering, dan laat ze dat proberen.”

Min 3 miljoen

United Vanzen zegt volgens Van Zweden bereid te zijn ADO voor 10 miljoen te verkopen. Zelf berekende hij dat de Haagse club min 3 miljoen waard is. “Als je bij ADO de linkerrij tegen de rechterrij afzet, dan komt er een min onder de streep uit”, zegt hij.

Goodwill naar de knoppen

De ondernemer wijt dat aan het feit dat ADO een stadion huurt en dat die ‘Chinese meneer Wang de goodwill naar de knoppen heeft geholpen’. “Op dit moment is ADO niet meer waard dan niks.”

Overname

John van Zweden was 20 jaar toen hij de verf- en behangwinkel van zijn vader overnam en uitbouwde tot de grootste behang- en woninginrichtingswinkel van Nederland. Het leverde hem landelijke bekendheid op als 'De behangkoning'.

Aandelen

In de voetbalwereld werd hij nog bekender. De supporter van ADO Den Haag kwam als 16-jarige leerling in aanraking met Swansea City, na correspondentie met een penvriend. Hij sloot de club in zijn hart. Toen Swansea City in 2002 aan de rand van de afgrond stond, slaagde Van Zweden er met een aantal lokale supporters in de club te redden door de eigenaar uit te kopen. Met ongekend succes. Swansea City klom op van de laagste Engelse betaaldvoetbalafdeling tot de Premier League. Van Zweden verkocht zijn Swansea-aandelen vorig jaar voor circa 8,5 miljoen euro.

Vierde druk

Zijn biografie Behangkoning John van Zweden in de Premier League, uitgegeven door Voetbal International, was vorig jaar toe aan de vierde druk.

Professionele behangers

De behangkoning heeft zijn bedrijf Behang en woninginrichtingparadijs John van Zweden uitgebreid van 80 naar 2500 vierkante meter en ‘standaard 200.000 rollen op voorraad’. Hij heeft professionele behangers in dienst, die voor tien euro per rol het behang tegen je muur plakken. “Stuk voor stuk professionele Nederlandse ( !!!) behangers”, vermeldt de website van het bedrijf.

Grootste van Nederland

“We hebben de grootste woonwinkel van Nederland. We zijn onafhankelijk en verkopen alle merken. Van laag tot hoog. Dat is het leuke van mijn winkel.”

Supertrots

Van Zweden heeft de zaak overgedaan aan zijn zoon, maar staat nog altijd vier dagen per week in de winkel. “Ik zal mijn eigen bedrijfje niet loslaten. We bestaan volgend jaar 60 jaar. Daar ben ik supertrots op. Ik vind het leuk om met mijn zoon te werken. Ik vind het leuk om met mijn personeel contact te hebben en ik doe nog steeds de grote projecten voor de vastgoedbeheerders. Ik ben in de behangwinkel geboren en gemaakt, heeft die ouwe van mij altijd gezegd.”

Vader

“Mijn vader stond ook nog heel lang bij mij in de winkel. Eigenlijk tot zijn dood. Die ouwe had eigenlijk altijd gelijk. Het is misschien soms moeilijk, maar wel leuk om met je vader te werken.”

Nationale expansie

Of hij ooit heeft gedacht aan nationale expansie van zijn bedrijf? “Ik ben nooit geweest van de uitbreiding. Iedereen weet dat ik miljonair ben geworden, maar het is nooit mijn gedachtegoed geweest. Ik ben altijd de jongen van de straat geweest. Ik probeer dezelfde Sjonnie te blijven.”

Iedereen weet dat ik miljonair ben geworden, maar het is nooit mijn gedachtegoed geweest. Ik ben altijd de jongen van de straat geweest

Behangkoning John van Zweden