Nieuws Actueel

Jong Management: 'Geef ruim baan aan de scale-up van jonge ondernemers'

Meer dan de helft van jonge ondernemers tussen 25 en 35 lukt het niet om de start-up te laten doorgroeien naar een mkb-bedrijf. Dat blijkt uit het rapport ‘Ontplooiingskansen Jongeren’ van het Jongerenplatform van de Sociaal-Economische Raad (SER). Het rapport is mede opgesteld door Jong Management, de vereniging van jonge ondernemers, tot 40 jaar, gelieerd aan VNO-NCW. Jong Management pleit voor betere faciliteiten voor scale-ups.

De Ondernemer 5 september 2019

Meeting 2284501 1920

Daan Lammers (voorzitter Jong Management): ,,Wij zien dat bijna 50% van de startende ondernemers onder de 35 jaar is. Dat is een hartstikke mooie ontwikkeling. Maar echt belangrijk voor Nederland zijn natuurlijk de MKB bedrijven; de motor van de economie. Juist hier liggen kansen voor groei, werkgelegenheid en export. Uit het rapport blijkt dat jonge ondernemers meer moeite hebben om hun bedrijf te laten groeien van start-up naar scale-up. Zij hebben nog te weinig vermogen opgebouwd waardoor tegenslagen niet makkelijk opgevangen kunnen worden.”

Meer ondersteuning scale-ups jonge ondernemers

Nederland wordt internationaal gezien als één van de best presterende landen als het gaat om de ondersteuning van (innovatief) ondernemerschap door de overheid. Belangrijke onderdelen hiervan zijn wet- en regelgeving, fiscaliteit en informatieve hulp. Zo zegt 75% van de volwassenen dat het makkelijk is een bedrijf te starten; een wereldrecord.

,,We zien enorme kansen voor jonge ondernemers en om die jonge ondernemingen te helpen groeien naar MKB-bedrijven. Hier ligt niet alleen een rol voor Jong Management als ondernemersvereniging, maar ook voor de overheid", aldus Daan Lammers.

Lees ook: Deze ondernemer leefde al op zijn zestiende van zijn online bedrijf

Doorgroeien naar scale-ups

Het is belangrijk dat start-ups kunnen doorgroeien tot scale-ups; dit is goed voor de welvaart en economische groei van Nederland. ,,Hier hebben ze de overheid bij nodig als betrouwbare partner die hen kan voorzien van ondersteuning en hen zekerheid kan bieden bij het ondernemen. De risico’s die ondernemers nemen betalen zich uit in werkgelegenheid; de banen van morgen worden gemaakt in scale-ups. Het is belangrijk dat er actie wordt ondernomen, want jonge ondernemers kunnen succesvol zijn als ze genoeg ruimte krijgen, ondersteuning en kansen om hun onderneming te laten groeien naar een mkb-bedrijf."

Vanuit de overheid de taak om betere mogelijkheden aan te bieden, scale-ups helpen te internationaliseren, en het vestigingsklimaat te verbeteren door regelgeving te versoepelen. De kans op succesvol ondernemerschap stijgt met de leeftijd, doordat er meer vaardigheden, kennis, sociaal netwerk en vermogen zijn verkregen en ingezet kunnen worden voor het bedrijf.

Over het aantal jonge ondernemers bestaan genoeg gegevens, maar over welke aanvullende vaardigheden jongeren voor ondernemerschap nodig hebben en met welke risico’s jongeren beter moeten kunnen omgaan is weinig informatie voorhanden. ,,Hier ligt een kans voor de overheid om dit beter inzichtelijk te maken".

Lees ook: Onderzoek: privéleven jonge ondernemers lijdt onder ondernemerschap

Daan Lammers: ,,Het feit dat scale-ups bijdragen aan de welvaart in Nederland en dus van grote waarde zijn voor onze economie zou het kabinet moeten ondersteunen met betrouwbaar beleid zodat zij zich gesterkt worden risico’s te nemen. Als je het mij vraagt moeten we in Nederland ruim baan geven voor scale-ups van vooral jonge ondernemers, de bedrijven die welvaart van ons land in de toekomst waar moeten maken.”

,,De vernieuwing die jonge ondernemers met zich meebrengen is essentieel voor een gezond ondernemersklimaat. Bij Jong Management zien we dat jonge ondernemers elkaar helpen en hun vaardigheden kunnen ontwikkelen. De kansen die omschreven worden in het rapport geven aan dat wat we als vereniging al meer dan 100 jaar doen, nog steeds ontzettend relevant én noodzakelijk is."

Jong Management (JM) is een zelfstandige vereniging, gelieerd aan VNO-NCW, die zich richt zich op jonge ondernemers, directeuren en managers tot 40 jaar binnen marktgerichte ondernemingen en organisaties. Leden van JM vervullen een leidinggevende functie en zijn (mede-) verantwoordelijk voor het beleid in hun bedrijf. Door vele jaarlijkse activiteiten komen zij in contact met elkaar en vormen een hecht netwerk.

De risico’s die ondernemers nemen betalen zich uit in werkgelegenheid; de banen van morgen worden gemaakt in scale-ups. Het is belangrijk dat er actie wordt ondernomen, want jonge ondernemers kunnen succesvol zijn als ze genoeg ruimte krijgen, ondersteuning en kansen om hun onderneming te laten groeien naar een mkb-bedrijf.

Daan Lammers, Jong Management