Nieuws Actueel

Jongeren ontdekken: Ondernemer worden of niet?

Het project ZomerOndernemer van Stichting The New Entrepreneur zit erop. Veertien jonge ondernemers uit de regio hebben in zes weken tijd van het ondernemerschap mogen proeven. Of er een vervolg komt? "Als het aan ons ligt wel", aldus coördinator Irma Boogaard in BN de Stem.

NICOLE ROELANDS 13 september 2016

Zomer Ondernemer 3

Door middel van cursussen, bedrijfsbezoeken en veel begeleiding hebben de jonge ondernemers kennis mogen maken met het ondernemerschap. De deelnemers sloten onlangs het project af door een presentatie te geven aan diverse betrokken partijen. Boogaard: "De jongeren straalden."

Het is de tweede keer dat dit project wordt georganiseerd en als het aan de organisatie ligt, komt er zeker een derde keer. "De Oosterhoutse wethouder Marcel Willemsen ziet het project ook graag terugkeren. Maar we moeten eerst deze editie evalueren. Wij hebben in ieder geval veel bruikbare tips gekregen waarmee we aan de slag kunnen."

Deelnemers over ZomerOndernemer

Lars Hobma (21): 'In gesprek voor een winkelpand'

Als voor iemand het project ZomerOndernemer een succes was, dan was het voor Lars Hobma (21) uit Breda. Hij startte het project met het idee om een snoepwinkel te beginnen in winkelcentrum Heksenwiel in Breda. Nog geen drie weken later had hij al een kar gekocht die hij omtoverde naar mobiele snoepwinkel.

Ondertussen is hij in gesprek met de beheerder van het winkelcentrum om een conceptstore te starten. "Het pand is te groot voor mij alleen, maar ik heb een man gesproken die er een groentenwinkel wil beginnen. Waarom zouden we het pand niet delen met een aantal ondernemers?" Hij hoopt snel iets te horen van de beheerder, maar eerst heeft hij deze week nog een afspraak bij de Kamer van Koophandel om zijn bedrijf in te schrijven. "Ik vond alles van het project leuk en interessant. Ik ben erg goed geholpen. Vooral van de gastsprekers heb ik veel geleerd. Ik ga het project aanraden aan bekenden."

Danique van Houten (19): 'Veel geleerd van ondernemers'

"Ik vond het echt leuk en leerzaam. Ik heb goed ervaren hoe het is om ondernemer te zijn." Danique van Houten (19) uit Oosterhout repareert mobiele telefoons en tablets. Voordat ze aan ZomerOndernemer begon, wist Van Houten niet zeker of het ondernemerschap iets voor haar was. Nu is ze er nog niet helemaal zeker van, maar het is voor haar wel duidelijker geworden. "Het lijkt mij leuk, maar er gaat wel veel tijd inzitten. Ik ben nu net gestart met mijn studie dus ik weet niet of ik er tijd voor heb. Ik wil het waarschijnlijk wel op kleine schaal voortzetten; een aantal opdrachten in de maand." Maar eerst wil de Oosterhoutse haar website en visitekaartjes afhebben.

Vooral de bedrijfsbezoeken en gesprekken met ondernemers vond Van Houten erg leerzaam. Het schrijven van algemene voorwaarden vond ze daarentegen weer tegenvallen. "Voor je gevoel leest niemand dat, maar het is wel belangrijk."