Nieuws Actueel

Kaag: zo nodig zonder Hongarije minimum winstbelasting invoeren

De EU-landen moeten zo nodig een minimumtarief voor winstbelasting van 15 procent zonder Hongarije invoeren, vindt minister Sigrid Kaag (Financiën). Het land blokkeert een richtlijn over een Europees minimumtarief voor grote multinationals, ondanks een akkoord in internationaal verband. "Het is belangrijk dat we dat besluit zo spoedig mogelijk naleven", aldus Kaag. Ze bespreekt in Praag met andere ministers van Financiën onder meer het Europese belastingbeleid.

ANP 9 september 2022

ANP090922093 1

Steeds meer ministers hebben hun geduld met Hongarije over de kwestie verloren en roepen op tot andere maatregelen. Voor de invoering van een EU-richtlijn voor een minimaal belastingtarief is instemming van alle 27 landen nodig maar er bestaat ook een procedure die, als minstens negen landen meedoen, versterkte samenwerking heet. De Duitse minister Christian Lindner zei in Praag dat zijn land nationale wetgeving voor het minimumtarief zal invoeren als er geen Europese oplossing komt.

Nederland is in principe voorstander van het vetorecht bij belastingzaken, erkent Kaag. Maar in dit geval "ondermijnt" Hongarije volgens haar de internationale afspraken over hervorming van het internationale belastingstelsel, met als doel belastingontwijking en -ontduiking tegen te gaan. Dat akkoord is door bijna 140 landen waaronder Hongarije gesloten. Er is in opgenomen dat multinationals met een jaaromzet van 750 miljoen euro of meer nergens ter wereld minder dan 15 procent belasting mogen betalen.

In juni deed premier Mark Rutte op een EU-top in Brussel nog zijn beklag over het plotselinge verzet van Hongarije tegen de invoering van een minimumtarief voor winstbelasting. Dat deed het land een week voor de top tijdens een vergadering van de EU-ministers van Financiën in Brussel, minuten nadat Polen na maanden zijn veto tegen de plannen juist introk. Voordien had Boedapest geen bezwaren opgeworpen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws