Tientallen jaren lagen ze in Brabantse ovens en frituurpannen bruin te worden: de worstenbroodjes en frikandellen van Beckers uit Deurne. In 2022 sloot de fabriek aan de Dr. Huub van Doorneweg. Na een pauze worden daar weer snacks gebakken. Nu óók geschikt voor moslims. Geheel volgens recept van Kadir Ahmed (36). Een Bossche ondernemer van Somalische komaf.
Glimmend van trots geeft hij de verslaggever van het AD een korte rondleiding door zijn snackfabriek. De ovens staan er al, net als de koelcellen en rijskamer. Eind januari start de productie. Pronkstuk is een machine van het merk Rheon. Daar komen duizenden worstenbroodjes per uur uit. ,,Als we die allemaal zelf zouden moeten vouwen, kunnen we het nooit bijbenen.”
De Porsche van de broodmachines
Zo’n worstenbroodjesmachine is een flinke investering. Terugverdientijd tien tot vijftien jaar. Maar dan heb je ook wat. ,,Het is de Porsche van de broodmachines.” Een citaat dat de grondlegger van Kadir Food typeert. Rap van de tong, energiek, enthousiast. Niet vies van superlatieven. De Bosschenaar steekt niet onder stoelen of banken dat hij met halal worstenbroodjes, frikandelbroodjes en bapao’s Nederland wil veroveren.
Ondernemersgeest zat er al jong in. Hij handelde in flippo’s en mp3’s. ,,Mensen voor je winnen, soms met een truc, vond ik leuk.” Een makkelijke jeugd had de in een multiculturele Bossche volksbuurt opgegroeide Ahmed niet. Was hij nou Somaliër of Nederlander?
Allerlei culturen bij elkaar brengen
Maar handel doorbreekt barrières. ,,Ik wil mensen van allerlei culturen bij elkaar brengen.” Als jongvolwassene ging Ahmed bij Bakkersland aan de slag. Dat bedrijf leverde brood aan supermarkten. De handelsdrift is dan nog niet verdwenen. Wanneer een klant vraagt of Bakkersland halal saucijzenbroodjes verkoopt, krijgt Ahmed een idee: ‘ik kan zelf voor moslims geschikte snacks verkopen’.
Samen met zijn moeder bedenkt hij een kruidenrecept. Met hulp van een lokale bakker verkoopt Kadir’s 500 halal worstenbroodjes. Dat worden er meer en meer. Met dank aan de kruidige smaken, maar ook aan zijn durf. Kadir trekt de stoute schoenen aan, op zoek naar afnemers. Inmiddels is Kadir’s een bekend merk in de halalmarkt.
Beckers was een begrip. Half het dorp werkte er
Kadir Ahmed Kadir Food
Die volgens islamitische spijswetten bereide snacks vinden al een tijdje hun weg naar Nederlandse supermarkten. Ze worden steeds geliefder. In 2023 verkocht hij 1,5 miljoen snacks. Een jaar eerder nog een miljoen. ,,Ook steeds meer niet-moslims willen halal eten proberen.”
Het ontbrak nog aan een eigen productielocatie. Na lang zoeken vond hij die in Deurne. Uitgerekend op een plek met een rijke snackgeschiedenis. Ahmed kent die traditie. En schat het op waarde. ,,Beckers was een begrip. Half het dorp werkte er.” Wie weet staan er binnenkort weer Deurnenaren aan de ovens: Ahmed zoekt driftig naar personeel.
De fabriek overnemen was een flinke en riskante investering. Kadir’s liet die mede bekostigen door ruim 300 investeerders, die samen 4 ton in het laatje brachten. Zij bezitten nu aandelen in het bedrijf. ,,Ik heb ook bespaard dankzij gulheid. De brandblussers kreeg ik cadeau van de vorige pandeigenaar.”
Een tweedehands oven
Een oven kocht hij tweedehands. Die heeft er flink wat dienstjaren opzitten: Ahmed moet vaker aan de knoppen draaien dan bij een gloednieuw exemplaar. ,,Zie dat maar als extra liefde.” Binnenkort brengen die snacks islamieten en niet-moslims samen aan één schaal. Precies volgens Ahmeds motto: ,,Eten dat je deelt smaakt twee keer zo lekker.”
Lees ook: Kadir Ahmed heeft ruim 300.000 euro bij elkaar voor eigen halal-productiehal