Nieuws Actueel

Kamer houdt vast aan daling gaswinning

Coalitiepartijen VVD en PvdA houden vast aan de afgesproken daling van de gaswinning in Groningen. Ze reageerden maandag op berichtgeving in het Dagblad van het Noorden dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) mogelijkheden ziet om meer dan 27 miljard kuub gas op te pompen.

Van onze redactie 18 april 2016

Gaswinningnam

Dat staat volgens de krant in het nog niet gepubliceerde nieuwe winningsplan dat loopt van 1 oktober dit jaar tot 30 september volgend jaar. Er zou veilig meer gas gewonnen kunnen worden. Minister Henk Kamp (Economische Zaken) moet nog beslissen hoe ver de gaskraan in die periode open mag. Dit jaar is die beperkt tot 27 miljard kuub.

,,De daling is ingezet. Dat moeten we vasthouden", laat VVD-Tweede Kamerlid André Bosman weten. Zijn collega Jan Vos (PvdA) is het met hem eens. ,,De PvdA wil dat de gaswinning omlaag gaat, zoals afgesproken. Deze minister moet het belang en de veiligheid van van Groningers voorop stellen en niet de belangen van de NAM."

Milieudefensie is blij dat ook de VVD en PvdA meteen aangeven dat meer dan 27 kuub geen haalbare kaart is. Milieudefensie roept de regering op te komen met een plan om de gaswinning snel terug te brengen naar het veilige niveau van 12 miljard kubieke meter.

De organisatie is verbijsterd dat de NAM de gaswinning in Groningen weer wil gaan verhogen. ,,Als het niet zo'n ernstige zaak was, zou je het bijna lachwekkend kunnen noemen. Er is niemand in Nederland, behalve de NAM, die vindt dat de gaswinning in Groningen omhoog kan. Alle partijen, van links tot rechts, zien in dat dat onmogelijk is'', zegt Ike Teuling, campagneleider Energie van Milieudefensie.

De NAM wilde maandag niet ingaan op de genoemde hoeveelheid. ,,Het winningsplan is ons startpunt. Allerlei instanties gaan hier nog op reageren. Dat geldt ook voor de regionale en lokale politiek. De minister neemt uiteindelijk een beslissing. We komen binnenkort met het plan naar buiten en zullen dan ook uitleggen hoe we te werk willen gaan'', aldus een woordvoerder.