Nieuws Actueel

Kamper horeca-ondernemers zien vernstertijden niet zitten

Gebruik sluitingstijden voor toegang tot het café zegt de politie, dat scheelt ellende op straat. Helpt niet zeggen de kroegbazen, de ellende begint al bij de mensen thuis...

Wim Schluter | Foto: Freddy Schinkel 14 april 2016

Zwolle uitgaan freddy schinkel

De politie ziet graag venstertijden voor de Kamper horeca. Dit om de overlast rondom de kroegen een halt toe te roepen. Ondernemers zien de beperking niet zitten. Zij hebben het gevoel de zwartepiet toegeschoven te krijgen voor overlast die sommige gasten veroorzaken.

Door de invoering van het cameratoezicht een jaar geleden in de binnenstad van Kampen heeft het VOS-team (Veiligheid Op Straat) het drukker dan ooit. "Het incidentenbeeld is omhoog gegaan", zei horecacoördinatoren agent oost Holterman gisteren tijdens het Groot Horecaoverleg. Niet dat het onrustiger is geworden op de Oudestraat, maar de camerabeelden geven meer inzicht in de gedragingen van de cafébezoekers. "We zien veel meer."

ProblemenDe meeste problemen ontstaan na 01.00 uur, als horecabezoekers van de ene naar de andere gelegenheid lopen en elkaar op straat tegenkomen. De politie pleit daarom voor de invoering van venstertijden, waarbij bezoekers na een bepaald tijdstip een horecazaak niet meer in mogen, maar alleen nog naar buiten kunnen.

Wordt lastig, denkt Remmert Krantz van de Stichting Kamper Kasteleins. "Hoe doe je dat dan met gasten die even buiten gaan roken?"

VenstertijdenOok Koninklijke Horeca Nederland (KHN) afdeling Kampen onderzocht de venstertijden, en kwam tot de conclusie dat er onder horecaondernemers niet veel draagvlak is voor die nieuwe, gedwongen sluitingstijden. Slechts een klein deel van de overlast in de Kamper binnenstad wordt veroorzaakt door drank die in de cafés wordt geschonken, zo blijkt uit een landelijk onderzoek. Zo'n 80 procent van de drank in Nederland wordt buiten de horeca gebruikt: thuis of op straat.

"Het zogenaamde fietstas-alcoholisme", aldus KHN-regiomanager Hellen Massen. Wat dat betreft wijzen de Kamper horecaondernemers dan ook naar de drankketen, waar zonder toezicht veel wordt ingenomen. Daarop mag de gemeente wel eens wat meer handhaven, zo was een veelgehoorde opmerking tijdens het Groot Horecaoverleg.

GroepenWant de grote groepen jongeren die in de weekenden in aangeschoten toestand de Kamper binnenstad opzoeken, veroorzaken misschien nog wel de grootste problemen zo is de inschatting. "En het is niet eerlijk als wij daarvan de zwartepiet toegeschoven krijgen", aldus Remmert Krantz namens de Kamper Kasteleins. De gemeente liet al weten dat het lastig wordt het toezicht op de keten te intensiveren, omdat het vaak plaatsvindt op privéterrein. "Het zijn eigenlijk een soort verlengde huiskamers", aldus de gemeente.