Nieuws Actueel

Voetbalbedrijf Ajax scoort ook op de beursvloer

Het voetbalbedrijf Ajax is na een herweging van beursexploitant Euronext naar een hogere beursindex gepromoveerd. Ajax promoveert daarmee naar de graadmeter voor kleinere fondsen, de AScX.

Redactie De Ondernemer | Foto: ANP 28 april 2019

Laatste update: 23 september 2019 18:00

Ajax champions league verdiensten 100 miljoen euro

Ajax was in het vorige voetbalseizoen een van de meest succesvolle bedrijven op de beurs. Een aandeel steeg tussen september vorig jaar en juni dit jaar door de vele sportieve successen met ruim 30 procent

AscX

Op de AScX kwamen twee plekken vrij na het vertrek van Zonnatura-fabrikant Wessanen en online beleggingsbank BinckBank. Onder meer Ajax stond op basis van berekeningen van Euronext, waarin de marktwaarde van een bedrijf en de verhandelbaarheid van een aandeel worden meegerekend, vooraan in de rij om een van de twee op te volgen.

Miljoenen uit Champions League

Het bereiken van de halve finale van de Champions League vorig seizoen alleen al, betekende dat Ajax een kleine 16 miljoen euro kon bijschrijven. Voordat de club Juventus versloeg, werd Real Madrid opzij gezet, wat een bonus van ruim 13 miljoen euro betekende.

Door in een eerder stadium de poulefase van de Champions League te overleven en de achtste finale te halen, werd 9,5 miljoen euro verdiend. De inkomsten liepen daardoor al op naar ruim 62 miljoen euro. Deelname aan de Champions League is in de basis namelijk al goed voor ongeveer 42,5 miljoen euro (onder meer door startpremie, marketing en recettes). Voor het winnen van een poulewedstrijd staat 2,7 miljoen euro, terwijl er voor een gelijkspel 900.000 euro klaar ligt. Ajax verdiende hier in totaal 10,8 miljoen euro mee.

Lees ook: Red Bull Max moet het met Red Bull Racing laten zien op de Red Bull Ring

Nog meer Champions League-miljoenen voor Ajax

Mocht het voetbalsprookje langer duren en de Champions League-finale worden gehaald, dan levert dat minstens nog eens 15 miljoen euro op. Het winnen van de Europacup is goed voor 4 miljoen euro. Ongeacht of Ajax de Champions League wint; de club kent een gouden seizoen. Naast de zeer lucratieve bonussen die de Champions League met zich meebrengt, zijn er ook nog miljoenen verdiend aan de verkoop van wedstrijdkaarten in de Johan Cruijff Arena. De opbrengsten uit de Ajax-merchandise zijn een andere bron van inkomsten die tot grote hoogte zijn gestegen.

De geschatte Champions League-inkomsten van Ajax op een rij: Prestaties: 41,9 miljoen euro Coëfficiëntenlijst: 18,8 miljoen euro Startpremie: 15,25 miljoen euro Recettes (naar schatting): 10 miljoen euro Tv-gelden: 3 miljoen euro Marketing: 4,5 miljoen euro Totaal: 90,45 miljoen euro.

Lees ook: Top en flop: Nederlandse bedrijven in de Formule 1

Ajax in zetel door transfers

De club kende een ongekend succesvol seizoen. Want buiten de successen in de nationale competitie, het bekertoernooi én de Champions League deed Ajax ook goede zaken op de transfermarkt. Zo werd Frenkie de Jong in januari al voor 75 miljoen euro aan FC Barcelona verkocht. Een bedrag dat door bonussen nog kan oplopen naar 86 miljoen euro.