Nieuws Actueel

Kassa voor Ajax: inkomsten Champions League lopen op naar 75 miljoen euro

Door een stunt in de Champions League kan Ajax 10,5 miljoen euro bijschrijven. De Amsterdamse voetbalclub was titelverdediger Real Madrid woensdagavond de baas (1-4) en bereikte daardoor de kwartfinale van het lucratieve toernooi. Tot nu toe werd er tijdens de Europese campagne al 75 miljoen euro verdiend door Ajax.

Redactie De Ondernemer | Foto: ANP 6 maart 2019

Ajax miljoenen champions league kwartfinale

Door de kwartfinale te bereiken krijgt Ajax 10,5 miljoen euro uitgekeerd. De overwinning op de Madrilenen leverde ook nog eens een winstpremie van 2,7 miljoen euro op. De Champions League-inkomsten van de hoofdstedelingen lopen daardoor verder op naar ruim 75 miljoen euro.

Door in een eerder stadium de poulefase van het toernooi te overleven en de achtste finale te halen, werd 9,5 miljoen euro verdiend. De inkomsten liepen daardoor al op naar ruim 62 miljoen euro. Deelname aan Europa’s belangrijkste toernooi is in de basis goed voor ongeveer 42,5 miljoen euro (oa. door startpemie, marketpool en recettes). Voor het winnen van een poulewedstrijd staat 2,7 miljoen euro, terwijl er voor een gelijkspel 900.000 euro klaar ligt. Ajax verdiende hier in totaal 10,8 miljoen euro mee.

Lees ook: Hoe run je McDonald's in vleesarme tijden?

Nog meer miljoenen

Mocht het voetbalsprookje langer duren dan de kwartfinale, dan krijgt Ajax 12 miljoen euro voor het bereiken van de halve finale. Er ligt 15 miljoen euro klaar wanneer de finale wordt gehaald en nog eens 4 miljoen als deze wordt gewonnen.

Ongeacht hoe ver Ajax in de Champions League komt, de zilvervloot vaart binnen. Hoewel het nog niet bekend is tegen wie Ajax in de kwartfinale speelt, zullen zij alle wedstrijdkaarten voor het duel in Amsterdam verkopen. En tel daar ook nog maar een flinke impuls voor de merchandise bij op.

Lees ook: Hoogleraar Kitty Koelemeijer: 'Met retourkosten los je het echte probleem van webwinkels niet op'

Miljoenen uit transfers

De club kent tot nu toe een ongekend succesvol seizoen. Want buiten de successen in de Champions League deed Ajax ook goede zaken op de transfermarkt. Zo werd Frenkie de Jong in januari voor 75 miljoen euro aan FC Barcelona verkocht. Een bedrag dat door bonussen nog kan oplopen naar 86 miljoen euro. Andere uitgaande transfers zijn momenteel nog niet beklonken, maar omdat Ajax de show steelt in Europa, ligt het in de lijn der verwachting dat er meerdere spelers voor de hoofdprijs kunnen worden verkocht.

De sportieve prestaties doet het bedrijf Ajax ook goed. Woensdagochtend steeg de koers met ruim tien procent waardoor het aandeel op 17 euro staat. De club is momenteel ruim 300 miljoen euro waard op de Amsterdamse beurs.