Nieuws Actueel

Kinderen directeur voor een dag

Lucas Nuchelmans | Foto: Kees Martens 29 januari 2016

Kinderen dag directeur

Leerlingen van basisscholen waren gisteren voor een dag de baas bij diverse bedrijven in Eindhoven in het kader van 'Baas van Morgen', bericht het Eindhovens Dagblad vandaag.

Directeur van een bedrijf. Belangrijke besluiten nemen en met je handtekening bekrachtigen. Bouwprojecten bezoeken en beoordelen en overleggen met wethouders. Voor de Eindhovense basisscholieren Yunus (12) en Dina werd dat gisteren één dag werkelijkheid. In het kader van het project 'Baas van Morgen' waren ze één dag directeur van Woningstichting 'thuis.

Officieel heet het een 'bliksemstage' maar Yunus en Dina kregen een echt arbeidscontract (voor één dag) en gingen daarna direct aan de slag. "Ze doen vandaag gewoon ons werk", vertellen directieleden Lies de Groot en Hilde Van der Herten van 'thuis. "Geen aangepast, makkelijk programma maar het echte (directie-)werk." Dat betekende aanpakken want er was veel te doen. Ze vergaderden, tekenden stukken, gingen op werkbezoek, namen besluiten en beoordeelden zelfs het nieuwe bedrijfsfilmpje van 'thuis.

SnoeppottenprobleemHun eerste besluit? Dat betrof het interne 'snoeppottenprobleem'. "In het kantoor staan potten met snoep", vertelt Yunus. "Het personeel vindt dat de directie de snoep moeten betalen maar dat gebeurt niet. Ze moeten de snoep zelf kopen." Een besluit dat meteen met een handtekening werd bekrachtigd en nu officieel beleid is. Maar er waren ook belangrijkere zaken. Zo werd een parkje in een nieuwe wijk met woningen van 'thuis kritisch bekeken. Dina: "De hangplekken voor twee verschillende leeftijdsgroepen liggen te dicht bij elkaar. Ook moeten de plekken leuke kleuren krijgen waarbij de jongeren zouden kunnen helpen."

Ze informeerde bij de gemeente ook maar meteen of er nog extra geld was om het parkje nog leuker te maken.

Yunus wees de woningstichting op de zwakke hekken rond speelplekken in de wijk Kronenhoef. "Die moeten steviger want ze gaan veel te snel kapot."

FantastischEn ze hadden nog meer ideeën en tips die meteen werden opgeschreven. "Ze doen het allebei fantastisch", vinden de 'echte' directeuren. "Ze zijn zelfbewust, doortastend, kritisch en houden rekening met onze klanten."

Een deel van die houding hebben Yunus en Dina opgestoken tijdens eerdere 'bliksemstages' die de non-profitorganisatie JINC organiseert. "Baas van Morgen vergroot een goede start op de arbeidsmarkt voor de 600.000 kinderen van 8 tot 16 jaar die in Nederland opgroeien in wijken met een sociaal-economische achterstand", vertelt Dymph Vroegh van JINC Brabant. "Deze kinderen hebben ook dromen en talenten maar het ontbreekt hen vaak aan de juiste vaardigheden, kennis over beroepen en contacten waardoor een goede start op de arbeidsmarkt minder vanzelfsprekend is. Samen met bedrijven en scholen geeft 'Baas van Morgen' hen meer kansen." Naast bliksemstages, gisteren ook bij onder meer de gemeente Eindhoven en Eindhoven Airport, organiseert JINC ook sollicitatietrainingen. In Noord-Brabant doen jaarlijks zo'n 2500 leerlingen mee aan projecten van JINC bij tientallen bedrijven. "Maar dat zouden er nog meer mogen worden."