Nieuws Actueel

Klant lijkt de weg naar stationswinkels kwijt

Ze zeggen het liever niet hardop. maar de winkeliers in de 'dooie hoek van het gloednieuwe station in Breda zijn allerminst tevreden. Klanten laten de shops links liggen, de omzet valt tegen. Dat schrijft BN/ De Stem.

Peter Ullenbroeck | Foto: Joyce van Belkom 14 oktober 2016

Stationswinkels Breda

Een doordeweekse middag op station Breda. Terwijl reizigers in de centrale tunnel af en aan lopen en menigeen even de Albert Heijn-store binnenwipt of verderop een broodje scoort, heerst in de periferie van het station een serene rust.

Winkelruimte

Slechts een enkeling neemt de tijd en moeite om de lange zijarmen van het immense station in te duiken. Armen waar flink wat winkelruimte is gecreëerd, maar waar veel zaken nog leegstaan. Bij de winkels die zich er wel hebben gevestigd, loopt het niet bepaald storm. Of het nou om de Bruna, lifestylewinkel Sissy-Boy of drogisterij Holland and Barret gaat: klanten zijn schaars.

Mag wel wat beter

"Het mag wel wat beter", verzucht de verkoopmedewerkster van Holland and Barret in de verder lege winkel waar net een nieuwe partij producten is binnengekomen die in de schappen gezet moet worden. "Toen ik nog in onze vestiging in het centrum van Breda werkte, hadden we amper de tijd om zo'n vracht uit te pakken. Daar deden we, vanwege de vele klanten, twee dagen over. Nu ben ik waarschijnlijk in een middagje klaar."

Omzetverlies

Iets verderop, bij Sissy-Boy, dezelfde verhalen. "Het gaat wat beter sinds de centrumkant van het station open is, maar denderend is het nog niet", vertelt verkoopmedewerker Joris Verwiel. Hoe groot het omzetverlies is, wil niemand zeggen. "Voor dat soort vragen moet je op ons hoofdkantoor zijn", luidt steevast het antwoord.

Te hoog gegrepen

Over het waarom van het wegblijven van klanten is iedereen het met elkaar eens: de winkels liggen te ver uit de looproute van de reizigers. Het concept dat is bedacht, met bijna 8.000 vierkante meter aan winkelruimte verspreid over het station, is te hoog gegrepen.

Klandizie

Maar daar is verhuurder NS Stations het niet mee eens. Wacht eerst maar eens even af, is het devies van woordvoerster Inge Rijgersberg. Ze wijst op de kantoren en het gerechtsgebouw die in de directe nabijheid van het station nog gebouwd worden. "Dat gaat veel extra klandizie opleveren."

Tot voor kort stond nog een kwart van de dertig winkels op het station leeg. NS Stations verwacht de komende tijd alsnog huurders te vinden voor veel zaken. Dat er nog veel leegstand is, vindt niet iedereen erg. Zoals Merel van der Linde, die samen met andere kunstliefhebbers een tentoonstelling over de banden tussen Vincent van Gogh, zijn familie en de stad Breda opzette. Ze mogen drie maanden gratis gebruikmaken van één van de lege winkelpanden.

"Het is voor het station natuurlijk vervelend dat nog niet alles is verhuurd, maar wij zijn er blij mee", lacht Van der Linde die druk bezig om de laatste puntjes op de i te zetten voor de expositie die vanaf morgen te zien is.

En er zijn meer lachende gezichten. Want veel andere winkels in en rond het station draaien wél goed. Dat geldt voor veel zaken in de drukke reizigerstunnel én de horeca op de kop van de Willemstraat. Zoals Brasserie 076 die iedere dag vol zit. Zo vol dat eigenaar Sander Leenders handen tekort kwam om ook nog zijn ernaast gelegen broodjeszaak draaiende te houden. ,,Daar zijn we dan ook maar even mee gestopt. Maar daar verzinnen we wel iets op. Dit is een toplocatie. Mij zul je niet horen klagen."

Gerelateerde artikelen

Nieuwe directeur BZW wilmeer samenwerking ondernemers

Kleine steden dupe van winkelfaillissementen