Nieuws Actueel

Klarna: recordaantal online verkopen Black Friday in Nederland

Black Friday heeft ondanks de inflatie geleid tot een recordaantal onlineverkopen, meldt betaaldienstverlener Klarna. Niet alleen sloegen consumenten hun slag op vrijdag, ook gedurende de week wisten retailers al te profiteren van meer klandizie.

ANP 26 november 2022

ANP261122067 1

Volgens Klarna was er al een piek in de verkoop te zien bij de start van ‘Black Week’, op de maandag voor koopjesfestijn Black Friday. Toen verkochten webshops 40 procent meer in vergelijking met een jaar eerder. Op Black Friday zelf lagen de verkopen 28 procent hoger, maar in absolute aantallen was Black Friday op jaarbasis wel de populairste koopjesdag van het jaar.

"Het was afwachten hoe deze week dit jaar zou verlopen, doordat veel consumenten de afgelopen maanden getroffen zijn door prijsinflatie en daardoor hun bestedingspatroon hebben moeten aanpassen", vertelt directeur van Klarna Nederland Wilko Klaassen. "Op basis van de cijfers zien we nu dat veel consumenten deze periode van kortingen, juist zien als een kans om prijsbewust en voordeliger cadeaus voor de feestdagen te kopen of om een grote aankoop met flinke korting te doen", vult hij aan.

De populairste productcategorieën waren dit jaar elektronica, gezondheid en beauty en juwelen en accessoires. Verder zag Klarna in zijn analyse dat met name mensen uit Noord-Holland, Flevoland en Utrecht uit waren op Black Friday-koopjes, in vergelijking met het landelijk gemiddelde. Inwoners van Drenthe en Friesland kochten juist minder tijdens Black Friday.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws