Nieuws Actueel

Koning Winter is onverbiddelijk

Tonny van der Mee 7 januari 2016

Schaatsen glijpartij assen

Het extreme weer legde ook gisteren het openbare leven in Groningen, Friesland en Drenthe plat. Postbezorgers liepen flinke vertraging op door de gladheid en ongeveer 450 melkveehouders zaten gisterochtend opgescheept met hun verse melk, omdat zuivelproducent FrieslandCampina die niet kon ophalen. De melk werd weggesluisd via de mestput. Maar er zijn nog meer problemen in de noordelijke provincies vanwege de kou.

Het klinkt tegenstrijdig, maar Koning Winter is zelfs in staat om de ijspret te bederven. De KNSB-schaatsmarathon in Assen werd gisteren afgelast vanwege de extreme ijzel en gladheid; de ijsbaan was onbereikbaar. In Assen overleed een man nadat hij op de stoep was uitgegleden.

Er waren veel glij- en valpartijen. Op de Spoedeisende Hulp kwamen 150 mensen binnen met botbreuken, kneuzingen en hoofdwonden. Tientallen auto's raakten in een slip en gleden de berm in of knalden tegen andere auto's aan. Twee mensen raakten gewond. Scholen blijven vandaag weer dicht. Alle colleges en tentamens op de Groningse universiteit zijn geschrapt.

Vuilniswagens konden de weg niet op en de controle van het Nederlandse luchtruim vond plaats vanuit de Brabantse vliegbasis Volkel, omdat er te veel ijzel was bij de luchtmachtbasis in Leeuwarden.

Code rood blijft van kracht voor de noordelijke provincies, want het blijft glad. Rijkswaterstaat adviseert mensen ook vandaag niet de weg op te gaan vanwege 'zeer gevaarlijke rijomstandigheden'.