Nieuws Actueel

Kookboot in Zwolle, touringcarbedrijf in Nieuw Zeeland

Het nuttige met het aangename verenigen. Dat lijkt het levensmotto dat Zwollenaar Mark Wessel (33) tot kunst verheven heeft, meldt de Stentor. Gewoon de zomer achterna, het hele jaar rond als het even kan. En wat is er leuker dan in je geboorteplaats de zomer doorbrengen met groepen leuke mensen, etend en drinkend op de stadsgracht en daar ook nog je boterham mee verdienen?

Frans Ebeltjes 8 maart 2016

Markwesselszwollenieuwzeelandkookboot

Waar veel mensen hun hele leven van dromen maar het nooit doen, heeft Mark al in de afgelopen vijftien jaar gestopt. Hij ondernam als 15-jarige jongen al fietstochten naar Alaska, door Mexico en de naar de Noordkaap en, zeilde met vrienden de halve wereld rond. Zijn verlangen om altijd de zomer op te zoeken kwam redelijk uit de verf door al reizend steeds van wereldhalfrond te wisselen.

Ondertussen studeerde Mark rechten, een studie die hij betaalde door onder andere als buschauffeur te werken. De verworven kennis werd niet direct verzilverd door als jurist aan het werk te gaan, maar levert hem tot op de dag van vandaag wel veel gemak op bij wat hij doet, namelijk ondernemen. Het begon met het opzetten van Bed & Breakfast 'Onder de Peperbus', maar al gauw kwam daar Rondvaart Zwolle bij. "Want Zwolle is toch wel een fijne stad waar ik steeds naar terug kom. Alleen als het winter wordt wil ik wel graag de wat warmere streken opzoeken."

Dat Mark op dit moment in Zwolle is en de kou trotseert heeft er mee te maken dat hij vanuit Chili via internet een woonboot plus ligplek kocht. "Ik ben terug gegaan om die woonboot op te knappen. Het is de bedoeling dat er twee kamers op komen die ik als hotelkamer wil gaan exploiteren. Een bijzondere overnachtingsplek in de Zwolse stadsgracht. Leek me een leuk idee... tenminste als ik alle vergunningen voor elkaar krijg."

Nieuw ZeelandVoorbeeld van de ondernemersdrift van Mark Wessel, die ook nog een andere ijzer in het vuur heeft; namelijk het starten van een touringcarbedrijf in Nieuw Zeeland. "Ik was daar vorig jaar en merkte toen dat het reizen per touringcar voor toeristen daar erg duur is. Volgens mij kan dat anders. Daarom ben ik aan de slag gegaan om de voor Nieuw Zeeland benodigde papieren te verkrijgen om busreizen te kunnen gaan organiseren. Het ziet er allemaal goed uit. Alleen het visum is nog wel een dingetje. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat ik de zomer van Zwolle afwissel met die in Nieuw Zeeland. Voordeel van seizoenwerk hé? Altijd zomer!"

VriendenkringMet een trouwe vriendenkring en een pool van mensen die voor hem werken, kan Wessel alle ballen in de lucht houden. Zo ook zijn activiteiten op het water van de Zwolse stadsgracht. Een aantal schippers vaart zijn rondvaartboten en houdt een oogje in het zeil als hij zelf tijdens de wintermaanden weer elders op de wereld is. Als het aan boord een barbecue genoten wordt, of als er gekookt gaat worden, kan Mark putten uit een aantal zzp-koks en horeca-mensen. "Maar ik vind het ook leuk om zelf mee te varen en achter de barbecue te staan", aldus de ondernemer. "Ik ga graag om met mensen en sta het liefst in direct contact met hen. Bij de barbecue is dan een goed plek om te staan."

KookbootEn dan is er nu ook het plan om een echte 'kookboot' op te zetten. De boot zelf lag al een aantal jaren aan de Harm Smeengekade, zo'n beetje in de schaduw van de Kamerpoorterbrug, maar heeft na de opknapbeurt van de kade nu een prominenter plek gekregen. "Dat biedt mogelijkheden om er meer mee te gaan doen", spreekt de ondernemer in Mark Wessel. De bedoeling is dat de kookboot zelf aan de kade blijft liggen. Er kunnen groepen (tot honderd mensen) worden ontvangen, die op de boot en onder leiding van een aantal koks zelf aan de slag gaan om maaltijden voor te bereiden. Daarna stapt het gezelschap over op een of twee rondvaartboten, om al varend door de grachten van het eten en drinken te genieten. Een pittig gekruide karbonade met zicht op de Peperbus, het glas heffen oog in oog met de Wijndragerstoren, of de gefileerde vis wegslikken bij de Vispoortenbrug. Er blijkt inmiddels ruime belangstelling te bestaan voor het concept. Onder andere vanuit het bedrijfsleven, dat hierin een leuk uitje voor het personeel ziet.

Scepsis"Na Koningsdag begint voor ons het seizoen", aldus Mark, die voorbereidingen aan het treffen is om alles in orde te maken op zijn boten. "We verzorgen al enkele jaren rondvaarten in Zwolle. In het begin was er wel de nodige scepsis, ook van de gemeente, maar inmiddels wordt de meerwaarde voor de stad erkend. Dat maakt de volgende stappen wel wat makkelijker."

Ondertussen is hij met zijn hoofd al weer in Zwartsluis, waar momenteel zijn woonboot wordt gepimpt. En bij Nieuw Zeeland, waar hij een nieuwe zomer hoopt binnen te stappen zodra die van Zwolle weer voorbij is.