Nieuws Actueel

KPN dankt groei op zakelijke markt aan mkb-bedrijven

KPN heeft in het tweede kwartaal voor het eerst in ruim tien jaar de omzet opgevoerd op het vlak voor telecomdiensten aan bedrijven. Topman Joost Farwerck van het telecomconcern spreekt in een verklaring van een "ommekeer" in de zakelijke markt.

ANP 27 juli 2022

ANP270722074 1

KPN zag de opbrengsten van diensten aan bedrijven jaren krimpen. In de loop van vorig jaar leek het voor het eerst in tijden wel de goede kant op te gaan met dit marktsegment toen het telecombedrijf goede zaken meldde met zijn KPN EEN-aanbod voor kleine en middelgrote bedrijven. Daarmee kan een bedrijf bijvoorbeeld een internetverbinding combineren met vaste telefonie of televisie.

De onderneming moet het bij haar groei op de zakelijke markt vooral hebben van mkb-bedrijven. De omzet aan die klanten steeg afgelopen kwartaal met bijna 8 procent op jaarbasis. Dat was genoeg om de ruim 3 procent omzetdaling bij grotere zakelijke klanten te compenseren.

Lees ook: KPN Security: 'Cyberaanval op VDL nog maar topje van ijsberg'

De groei op de zakelijke markt is een opsteker voor KPN. Volgens Farwerck loopt zijn onderneming daarmee namelijk voor op schema. Eerder dit jaar zei hij nog dat hij mikte op een stabilisering van de zakelijke markt. En dat hoopte hij tegen het einde van dit jaar te hebben bereikt.

KPN is over de gehele linie verder gegroeid. Het aantal klanten en de inkomsten uit mobiele diensten dikten eveneens aan. De kwartaalomzet zat met ruim 1 procent in de lift tot 1,3 miljard euro. Onder de streep bleef wel minder winst over, maar dat had volgens KPN vooral te maken met investeringen in de uitbreiding van het glasvezelnet. Wanneer dergelijke eenmalige kosten niet meegeteld worden, dan ging de winst wel omhoog.

Farwerck wijst erop dat KPN ook niet immuun is voor de hoge inflatie van de laatste tijd. Als de kosten oplopen kan dat de kostenbesparingen van het bedrijf in de weg zitten. Maar hij heeft er niettemin vertrouwen in "gezonde marges" te kunnen blijven maken. Geholpen door de "solide prestaties" in het eerste half jaar, kunnen de verwachtingen voor de operationele winst en vrije kasstroom in heel dit jaar zelfs wat omhoog, benadrukt hij.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws